BluesworldNieuws uit ZwolleRadio

Rory Gallagher-kenner Vincent in Bluesworld

Ierse gitarist al 25 jaar geleden overleden.

Zwolle – “Als de familie een gitaar wilde verkopen, dan nam de winkel eerst contact met mij op. Ze wisten dat ik een groot fan van Rory ben en heel graag zijn gitaren of versterkers wilde aanschaffen,” aan het woord Zwollenaar Vincent van ‘Vincent’s Rory Gallagher Gear Page’ op Facebook. Vincent is één van de grootste fans en kenners van de Ierse Bluesrock-gitarist Rory Gallagher en is te gast in het Radio Focus-programma Bluesworld. Hij zit vol verhalen over de gitarist die dit jaar 25 jaar geleden overleed maar nog steeds immens populair is.

De Rory Gallagher-special in bluesworld wordt dinsdag 12 mei uitgezonden vanaf 20.00 uur. Live meeluisteren kan via deze directe link

Vanwege dat 25 jaar geleden overlijden van Gallagher stonden (staan) dan ook diverse memorials op het programma. Helaas kunnen er daarvan een aantal niet doorgaan door de Corona-crisis. Des te leuker is het dat één van de grootste Gallagher-fans en kenners uit Nederland dinsdag te gast is in het Radio Focus-programma Bluesworld. Vincent woont in Zwolle bezit naast enkele gitaren ook nog meer materiaal dat ooit van de gitarist was. Hij vertelt er in Blueswordl uitgebreid over.

Rory Gallagher begon zijn carrière in de vroege jaren 60 als gitarist in de Fontana Showband, waarop in de sixties nog een aantal bands zouden volgen, waaronder Taste. Om uiteindelijk in 1970 met Gerry McAvoy  en Wilgar Campbell verder te gaan onder zijn eigen naam: The Rory Gallagher Band of Rory Gallagher and his band.

Zijn muziekstijl vertoonde de blues in al zijn facetten, maar met name ook de country blues. Gallagher werd door in 1972 en 1974 uitgeroepen tot ’s werelds beste gitarist. De band zou een naam opbouwen met marathonoptredens tijdens veelvuldige tournees. Zo speelden zij op 15 december 1973 tijdens een nachtconcert voorafgaand aan een autoloze zondag in De Doelen in Rotterdam net zo lang door tot de bezoekers de eerste trein naar huis konden nemen.

Grote single hits had de Ierse gitarist nooit. Zijn (vooral live-)albums werden wel zeer goed verkocht. ©RTV FOCUS

Gallagher had veel succes met zijn live-optredens, maar scheen er nooit in te slagen dat op de plaat vast te leggen. Hij schuwde met zijn houthakkershemden en zijn afgeragde Fender Stratocaster alle vormen van glamour en deed ook nooit een poging een hit te maken. Gallagher wordt nog altijd jaarlijks herdacht met de tributeconcerten “Cork rocks for Rory” in Cork en “Going to my home town” in zijn geboorteplaats Ballyshannon. In Ierland is hij geëerd met standbeelden en zijn verschillende straten naar hem genoemd.

Rory Gallagher heeft zelfs zijn eigen standbeeld in zijn geboorteplaats Shallybannon in Ierland. ©wikimedia-commons

Gerelateerde artikelen

Back to top button