Kunst & CultuurNieuws uit Zwolle

Ronald A. Westerhuis onthulde EVA beeld op Internationale Vrouwendag

Zwolle – Woensdagmiddag werd het beeld EVA onthuld in RAWSpace, het atelier van beeldend kunstenaar Ronald A. Westerhuis aan de Willemsvaart in Zwolle. Het beeld werd gemaakt door de Zwolse kunstenaar in opdracht van de Soroptimistenclub in Zwolle. Deze internationale club van vakvrouwen die streven naar verbetering van de rechten van vrouwen en kinderen, wil met het beeld EVA een ode aan de vrouw brengen. De club bestaat binnenkort 80 jaar en gaat het beeld schenken aan de gemeente Zwolle. Medio dit jaar wordt het beeld op een sokkel gezet aan de waterkant bij de Hofvlietvilla.

Met het beeld gaat een lang gekoesterde wens van Soroptimistclub Zwolle in vervulling. De intensieve samenwerking tussen Westerhuis en de leden van de Zwolse vrouwenclub krijgt een bekroning.

‘Het idee om Zwolle een beeld van de krachtige vrouw te geven ontstond in 2015, in de aanloop naar ons 80-jarig jubileum’, vertelt initiatiefneemster Gerty Sonnenberg. ‘Ik dacht: Zwolle heeft al een beeld van Adam en ook van een engel, maar nog geen EVA, als ode aan de vrouw. En er was voor mij maar één kunstenaar die dat beeld zou kunnen maken: Ronald Westerhuis. Toen ik hem het idee voorlegde, werd hij meteen enthousiast. Samen met Ivo de Lange van IQ Media, Bep van Ballegooije, kunsthistorica van bureau Arte Mista, zijn we met z’n vieren plannen gaan maken. Ronald kreeg van onze Soroptimistclub de opdracht om een beeld van de krachtige vrouw te creëren.’ Al snel kreeg het beeld de naam EVA. Terwijl Westerhuis met het scheppingsproces bezig was, gingen de Soroptimsten op zoek naar financiële middelen om het beeld te kunnen kopen. ‘ Na aankoop zouden we het vervolgens aan de stad Zwolle schenken. Als jarige club vonden we dat een mooi gebaar’, vertelt Sonnenberg.

Helpende hand

Het vinden van de sponsoren verliep helaas niet zoals verwacht. Daarmee kwam het hele idee op losse schroeven te staan. Sonnenberg: ‘Toch wel een beetje met lood in de schoenen zijn we naar Ronald teruggegaan om te vertellen dat we de afgesproken som geld niet bij elkaar konden krijgen’. Westerhuis ontpopte zich als de reddende engel: hij vond het hele idee van de krachtige vrouw in een beeld weergegeven nog steeds een prachtige gedachte. Bovendien was hij gecharmeerd van de doelstellingen van de Soroptimisten. ‘Onze club zet zich namelijk in voor de positieverbetering van vrouwen en meisjes waar ook ter wereld’ aldus Sonnenberg. Een creatieve oplossing was snel gevonden: Westerhuis blijft eigenaar en draagt het beeld EVA op aan Soroptimistclub Zwolle. Sonnenberg: ‘Wij zijn Westerhuis heel erg dankbaar dat hij op deze manier met ons mee is blijven doen. Echt geweldig!’

Hofvlietvilla

Het oorspronkelijke plan wordt nu dankzij Westerhuis werkelijkheid: de onthulling van het beeld vindt plaats in zijn atelier en over enkele weken zal het beeld geplaatst worden in de tuin van de Hofvlietvilla. Alle Zwollenaren kunnen dan genieten van EVA, het beeld van de krachtige vrouw.

 

 

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Back to top button