Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVideo NieuwsVoorpagina

Rijkswaterstaat kapt deel voedselbron van bevers bij de IJssel: “Ze maken veel dieren het leven zuur”

Zwolle – Rijkswaterstaat is de rivierbosjes rondom de IJssel aan het kappen. Volgens Rijkswaterstaat is de doorstroming bij hoogwater onvoldoende vanwege de wilgenbosjes. Natuurliefhebber Wim Eikelboom vreest voor de leefomgeving van de bevers, want wilgenbosjes dienen als voedselbron voor de knaagdieren: “Daarmee maken ze veel dieren het leven zuur. Er is minder biodiversiteit in de uitwaarden.”

Volgens Eikelboom is het gekapte rivierbosje het laatste wilde wilgenbosje in Zwolle. “Langs de oever van de IJssel zijn alle rivierbosjes gekapt. Volgens Rijkwaterstaat zijn de bosjes gevaarlijk voor het hoogwater. De bosjes zorgen voor opstuwing van het water, wat ervoor zorgt dat het water te hoog komt. Dit vormt een gevaar voor de dijk.”

Alternatieven

De gemeente heeft een tijd geleden naast de dijk een beverbosje geplaatst. Dit dient als alternatieve voedselbron voor de knaagdieren. Volgens de IJsselkenner is het geen goede oplossing. “Als de bever richting de dijk wordt gejaagd, ontstaat er een probleem bij het Waterschap. Bevers graven af en toe gaten. Ze graven gaten in de dijk, waardoor er extra schade komt. Dat is gevaarlijker dan het bosje weghalen.”

Eikelboom is in gesprek gegaan met Rijkswaterstaat. Hij heeft het voor elkaar gekregen dat een klein deel van het rivierbosje blijft staan. “Ik hoop dat Rijkswaterstaat goed nadenkt dat er minder gekapt moet worden in de uiterwaarden. Laat meer bos staan en geef bomen de ruimte. Als er meer ruimte is voor bos rondom de rivier, is dit goed voor de dieren, de natuur en het landschap. Dat hoeft niet gevaarlijk te zijn voor het hoogwater, zoals Rijkswaterstaat aangeeft.”

Gerelateerde artikelen

Back to top button