Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Regenboogagenda Zwolle zet in op brede sociale acceptatie lhbti-ers

Vooral onder jongeren, ouderen en in kringen waarin dit nog taboe is

Zwolle – Bekladde homoposters van Suitsupply, predikanten die de Nashvilleverklaring ondertekenden of het homostel dat in Arnhem werd mishandeld met een betonschaar. Het zijn stuk voor stuk voorbeelden van discriminatie, intimidatie, vooroordelen en geweld tegen lhbti personen. De gemeente Zwolle werkt al sinds 2008 aan een aantrekkelijke, open en veilige ‘Regenboogstad’. Afgelopen week werd zelfs voor de eerste keer de Zwolle Pride georganiseerd. Om de sociale acceptatie van lhbti-ers toe te laten nemen onder de hele bevolking, en vooral onder jongeren, ouderen en in kringen waarin dit nog taboe is is er nu een ‘Regenboogagenda’ opgesteld voor de komende 4 jaar.

De groep lhbti’s omvat een grote groep inwoners. Zo’n 4 tot 7 procent van de inwoners van Zwolle behoort tot één of meer van deze groepen. Een deel van hen is kwetsbaar. Deze groep heeft te maken met discriminatie, onveiligheid of gezondheidsklachten.

© Cobie Uiterwijk

Bas Kortekaas van de Dusty Foundation is dagelijks bezig met discriminatie en geweld tegen lhbti-ers. Hij stond afgelopen week op het Zwolle Pride festival. “Ik wordt er heel verdrietig van als ik zie dat er 1.300 tot 1.500 aangiftes per jaar worden gedaan. En uiteindelijk hadden we vorig jaar, onder de streep, 7 veroordelingen waarin de discriminatoire aspecten waren meegewogen in de strafeis. Dat is natuurlijk een verschil van heb ik jou daar. ” aldus Kortekaas die slachtoffers van lhbti-geweld in heel Nederland juridisch ondersteunt.

Video verslag: Marijn Joop voor RTV Focus Zwolle

Scholen

Geweld, vooroordelen en discriminatie speelt op straat, op het werk maar zeker ook op school. Uit onderzoek binnen de regio IJsselland blijkt dat bijna de helft van de jongeren (49%) een ‘negatieve’ houding heeft ten opzichte van homoseksualiteit. Dit betekent dat de jongeren bijvoorbeeld geen vriendschap sluiten met een homoseksuele jongere. Ze laten merken dat de ander van hen af moet blijven of ze gaan liever naast iemand anders zitten in de pauze.

Toch ziet het COC Zwolle positieve veranderingen. “Laatst stonden we op de Meppeldag voorlichting te geven en roze buttons uit te delen. Daar was een groepje jongens van 8 of 10 jaar, zegt er één ‘O leuk, dat is voor mijn neefje want die is transgender’, Als we kijken naar zulke jonge kinderen, die het al heel gewoon vinden om over transgenders te praten, dan vindt ik dat echt heel onroerend. Dan is er denk ik heel veel veranderd in positieve zin.’

Roze ouderen

Naast jongeren heeft ook de groep ouderen het moeilijk. In Zwolle wonen ongeveer 1.580 roze ouderen boven de 60 jaar. Van deze groep is bekend dat een relatief groot aantal zich eenzaam voelt. In ouderenzorginstellingen zijn lhbti’s vaak onzichtbaar, want homo-, bi- en transseksualiteit is daar vaak moeilijk bespreekbaar. Er vinden pesterijen plaats en soms gaan ouderen zelfs terug de kast in.

De gemeente Zwolle wil daarom met de Regenboogagenda de komende jaren nog meer inzetten op sociale acceptatie van lhbti’s. Bijvoorbeeld met de inzet van THINK, een sociaal – emotionele leerlijn op scholen. Maar ook met de bewustwordingscampagne “Sluit Niemand uit, daar win je mee!” voor sportclubs. Andere pijlers zijn zorg, welzijn en gezondheid, veiligheid, werk & diversiteit en religie & cultuur. Door de lhbti gemeenschap meer zichtbaar te maken, via bijvoorbeeld de Zwolle Pride verwacht de gemeente dat de sociale acceptatie stijgt. Binnenkort spreekt de gemeenteraad van Zwolle over het door het college van B & W voorgestelde beleidsplan de “Regenboogagenda’.

Video verslag: Marijn Joop voor RTV Focus Zwolle

Video verslag: Marijn Joop voor RTV Focus Zwolle

Radio verslag: Marijn Joop voor RTV Focus Zwolle: Interview met BurGAYmeester Gina Maria en organisator Zwolle Pride Niek lá Mon na afloop van het Pride festival

Gerelateerde artikelen

Back to top button