Nieuws uit ZwolleOnderwijs & WetenschapVoorpagina

PvdA wil aandacht voor psychische problemen studenten

Zwolle – In de week van de #trueselfie (initiatief van radiozenders 3FM en FunX in samenwerking met MIND om het taboe rond depressie te doorbreken) verscheen ook een onderzoek van de Hogeschool Windesheim uit Zwolle*. Uit dit onderzoek blijkt dat een zorgwekkend aantal studenten met psychische problemen kampt: meer dan de helft van de studenten zegt angst- of depressieklachten te ervaren. Een kwart heeft burn-outklachten en bij een op de vijf studenten is er zelfs een suïciderisico. Daar moet de gemeente iets mee, vinden Patty Wolthof en Mart oude Egbrink van de PvdA-fractie in Zwolle. Oude Egbrink: “Het is belangrijk dat een onderwijsstad als Zwolle deze problematiek goed in kaart heeft en dat de toegankelijkheid van ondersteuning en hulpverlening ook voor deze groep op orde is.” Het tweetal stelt schriftelijke vragen aan het college.

Taboe doorbreken

Onderzoeker van Windesheim Jolien Dopmeijer stelt dat van de studenten met psychische problemen een groot aantal pas in een (te) laat stadium professionele hulp zoekt. De PvdA denkt dat meer bekendheid over het onderwerp en goede samenwerking tussen onderwijsinstellingen onderling, maar ook met bijvoorbeeld de sociale wijkteams bij zouden kunnen dragen aan het bespreekbaar maken van dit onderwerp en aan het doorbreken van dit taboe. Wolthof: “Er is bijvoorbeeld een online portal beschikbaar vanuit Windesheim, waar studenten anoniem zelftestjes kunnen doen om te kijken hoe het staat met hun psychische welzijn. Zo’n portal kan wellicht ook bij andere onderwijsinstellingen worden gebruikt.”

Bijeenkomst met studenten

Factoren die een rol spelen bij deze problemen zijn de ervaren prestatiedruk, de toename van burn-outklachten, de hoge kosten van studeren, de negatieve invloed van social media op het zelfbeeld van jongeren en bijvoorbeeld de Fear of Missing Out (FOMO).

Dit probleem speelt natuurlijk niet alleen op Windesheim, ook bijvoorbeeld ook op ArtEZ en het Deltion. De PvdA organiseert samen met (oud-)studenten van Windesheim en ArtEZ binnenkort een bijeenkomst om te kijken welke ervaringen zij hebben op dit gebied en welke verbeteringen er in Zwolle mogelijk zijn. We nodigen daarvoor ook decanen en iemand van het sociaal wijkteam uit. De wethouder mag natuurlijk ook aanschuiven. Patty Wolthof

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button