EconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

PvdA : ‘Moeten Zwollenaren met bijstand ook forse bedragen terugbetalen?’

ZWOLLE – Moeten Zwollenaren met een bijstandsuitkering ook forse bedragen terugbetalen als iemand uit hun omgeving wel eens boodschappen voor ze doet? Naar aanleiding van de berichtgeving over een vrouw die 7000 euro aan de gemeente Wijdemeren moest terugbetalen, wil de PvdA weten in hoeverre dit in Zwolle ook speelt.

Fractievoorzitter Patty Wolthof en Roberto Kist, woordvoerder werk en sociale zaken binnen de PvdA-fractie, formuleerden een aantal vragen aan het college. Roberto Kist: “We willen weten of er soortgelijke zaken bekend zijn in onze gemeente. Hoe vaak wordt er bijvoorbeeld geld teruggevorderd, om welke redenen en om wat voor bedragen gaat het?”

Menselijke maat

Voor de PvdA is het van belang om te weten of Zwolle wel voldoende rekening houdt met de omstandigheden waarin een bijstandsgerechtigde verkeert. Wordt er rekening gehouden met de maatschappelijke gevolgen wanneer geld wordt teruggevorderd? Of stort je iemand in de schulden? “De PvdA kent de gemeente Zwolle als een gemeente die de menselijke maat zoekt binnen de Participatiewet. Het is binnen de wet mogelijk om bij dringende redenen af te zien van terugvordering. We willen graag weten hoe het Zwolse college handelt in dit soort situaties”, zegt fractievoorzitter Patty Wolthof. Ook wil de fractie dat het college bij de verantwoordelijke minister pleit voor één helder kader voor alle gemeenten. “Gemeenten moeten scherp toezien op fraudeurs, maar de welwillenden mogen niet lijden onder de kwaadwillenden. Het zou gemeenten helpen als ze weten welke ruimte er is om op een menselijke manier om te gaan met mensen die afhankelijk zijn van de bijstand”, aldus Wolthof.

Meer vertrouwen in de bijstand

De PvdA heeft eerder al gepleit om meer te gaan werken op basis van vertrouwen door te experimenteren met vrijheden binnen de bijstand en de Participatiewet. Op vragen uit mei 2020 hierover antwoordde het college: ‘Een aantal specifieke aspecten blijven we met extra aandacht volgen. Bijvoorbeeld als het gaat om de effecten van de ruimere mogelijkheden om bij te mogen verdienen.’ Kist: “We zijn ook zeer benieuwd of deze uitspraak inmiddels heeft geleid tot aanpassingen in het huidige beleid.”

Gerelateerde artikelen

Back to top button