EconomieKabelkrantNatuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Proef: krijgt SV Zwolle een kunstgrasveld met zonne-boiler?

Zwolle – ‘Cool en energiek sporten’! Dat is een nieuwe proef binnen de gemeente Zwolle om via sportvelden energie op te wekken. Het is de bedoeling dat kunstgrasvelden gaan werken als een zonne-boiler. Via een installatie wordt het warme water geproduceerd voor een warmtenet. Dat net kan dan weer woningen en gebouwen verwarmen die nu nog op aardgas draaien. Op dit moment wordt er gewerkt aan twee verschillende proeven om de techniek uit te proberen.

SV Zwolle voorziet Vogellanden van warmte

De eerste proef is van het samenwerkingsverband Aendless Sports, waarin o.a. Strukton, Roelofs en Antea participeren. Zij willen het voetbalveld van SV Zwolle inzetten om het naastgelegen complex van revalidatiecentrum De Vogellanden te voorzien van duurzame warmte om daarmee van het aardgas te kunnen. Het voetbalveld wordt ingezet als zonne-collector voor het oogsten van warmte. Deze warmte wordt vervolgens via een warmtepomp en een WKO-installatie opgeslagen. Een leiding vevoert de warmte van het collectorveld naar de gebouwen van De Vogellanden en mogelijk ook naar het clubgebouw van SV Zwolle.

De tweede proef is van de samenwerking tussen de Sallandse United, Unica en SuperSub. Dit voorstel vertoont op onderdelen gelijkenis met Aendless maar werkt met een andere technologie. Een geschikte locatie voor deze proef moet nog worden gevonden.

Koel sportveld en verdienmodel

Een groot voordeel van de sportvelden-techniek is dat de kunstgrasvelden koeler worden doordat de warmte eruit wordt gehaald. Voor de sporter, die op een warme zomerdag aan het voetballen of korfballen is, ontstaat een prettigere sportomgeving. Vandaar “Energiek en Cool sporten“.

Sportcomplexen liggen over het algemeen in woonwijken, waardoor productie en afname van warmte dicht bij elkaar liggen. Daarbij komt dat er verdienpotentie in het produceren van warmte zit.

Stappenplan

De eerste stappen zijn nu het zoeken naar een geschikt locatie en de verdere uitwerking van de praktijkproeven. De komende periode zal de gemeente hierover gesprekken hebben met sportvereniging(en), de ondernemers en Provincie Overijssel. Zodra duidelijk is waar en onder welke condities de praktijkproeven plaatsvinden, brengen ze dit naar de gemeenteraad. Die kan hierover dan beslissen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button