EconomieKabelkrantNieuws uit Zwolle

Personeelstekort kinderopvang in o.a. Overijssel zorgt voor kettingreactie

Zwolle – UWV geeft inzicht in het werk in de kinderopvang. Er is nu al een personeelstekort in deze sector, naar verwachting loopt dit verder op. Ook om in andere sectoren de tekorten te kunnen verkleinen is het belangrijk de tekorten in de kinderopvang terug te dringen. Net als voorgaande maanden daalde in oktober het aantal WW-uitkeringen in de drie regio’s van Overijssel en Gelderland Noord.

WW-uitkeringen in Stedendriehoek en Noordwest Veluwe dalen verder in oktober
Eind oktober 2022 verstrekte UWV 4.395 WW-uitkeringen in de Stedendriehoek en Noordwest Veluwe. Ten opzichte van vorige maand is dit een afname van 2,2% (-97 uitkeringen). Dit is iets meer dan de landelijke afname van 1,6%. Ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen eveneens lager. De regionale daling is 1.662 uitkeringen (-27,4%). Deze afname is ook iets groter dan de landelijke daling het afgelopen jaar (-24,9%).

Verdere afname WW-uitkeringen in Regio Zwolle in oktober

Eind oktober 2022 verstrekte UWV 4.139 WW-uitkeringen in Regio Zwolle. Ten opzichte van vorige maand is dit een afname van 2,8% (-118 uitkeringen). Dit is iets meer dan de landelijke afname van 1,6%. Ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen eveneens lager. De daling in Regio Zwolle is 23,8%, oftewel 1.291 uitkeringen. Deze afname is iets kleiner dan de landelijke daling het afgelopen jaar (-24,9%).

Tekorten kinderopvang worden alleen maar groter

De kinderopvang heeft op dit moment landelijk een tekort van 5.000 medewerkers. Kinderopvangorganisaties moeten nu al steeds vaker een groep sluiten, omdat er te weinig pedagogisch medewerkers beschikbaar zijn. Doordat het aantal geboortes toeneemt, stijgt de vraag naar opvang, waardoor het tekort oploopt tot 7.000 medewerkers in 2031.

Het tekort is groter als rekening gehouden wordt met de kabinetsplannen om vanaf 2025 voor alle werkende ouders de kinderopvang voor 96% van het maximum uurtarief te vergoeden. De verwachting is dat meer ouders hierdoor gebruik gaan maken van kinderopvang. In dat geval kunnen de tekorten oplopen tot 29.000 medewerkers in 2031. De UWV publicatie Sociaal Werk, Jeugdzorg en Kinderopvang in beeld geeft inzicht in de kinderopvang en beschrijft verschillende oplossingen en initiatieven om de tekorten aan te pakken.

Regio’s

Ook in de drie regio’s in Overijssel en Gelderland Noord is het moeilijk om personeel te vinden voor de kinderopvang. Op dit moment staan er in Twente 100 vacatures open voor medewerkers kinderopvang. In Regio Zwolle zijn dit er ook 100 en in de regio Stedendriehoek en Noordwest Veluwe zijn het er zelfs 150. Het is belangrijk om deze tekorten terug te dringen, zodat ook de tekorten in andere sectoren verkleind kunnen worden.

Opvang van kinderen is voor veel ouders namelijk een belangrijke randvoorwaarde om te kunnen werken. Daarom trekken UWV en partners gezamenlijk op, vanuit het Regionaal Mobiliteitsteam Stedendriehoek en Noordwest Veluwe, om meer mensen op te leiden tot pedagogisch medewerker. Zij-instromers en mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt kunnen onder andere deelnemen aan een voorschakeltraject. Zij leren hier bijvoorbeeld om te leren of ze verhogen hun taalniveau. Ook maatwerk is mogelijk.

Meer informatie over de arbeidsmarkt vindt u op https://www.werk.nl/arbeidsmarktinformatie/.

Gerelateerde artikelen

Back to top button