Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Waarschuwingsborden bij Milligerplas maar zwemwater is op dit moment in orde

Zwolle – Er staan grote waarschuwingsborden bij de Milligerplas en toch is de zwemwaterkwaliteit in orde. Dat meldt de provincie Overijssel die verantwoordelijk is voor de kwaliteit van de zwemwateren in regio.

Wijthmenerplas, Agnietenplas en Milligerplas

Nu er goed weer in aantocht is worden ook de waterplassen weer vaker opgezocht voor een frisse duik. Van mei tot oktober controleert Waterschap Drents Overijsselse Delta elke veertien dagen de waterkwaliteit van de officiële zwemplassen. Zo ook van de Zwolse zwemplassen: de Wijthmenerplas, Agnietenplas en Milligerplas. Op dit moment is de kwaliteit van het water in de drie plassen op orde, zo blijkt uit de onderzoeken van het waterschap. Door enkele overschrijdingen van de norm in de afgelopen jaren geldt voor dit jaar een negatief zwemadvies voor de Milligerplas.

Negatief Zwemadvies Milligerplas

Het negatieve zwemadvies voor de Milligerplas volgt uit de richtlijnen van de Europese Unie voor zwemwater, waarin de meetresultaten van de afgelopen vier jaren zijn meegenomen. De slechte beoordeling is het gevolg van incidentele overschrijdingen van de normen in 2018 en in 2020. Omdat in die jaren een aantal keren een verhoogde hoeveelheid E-coli en andere bacteriën in het water is gemeten, is het zwemwater nu als slecht aangemerkt.

Kans op slechte waterkwaliteit

Het betekent niet dat de waterkwaliteit in de plas voortdurend slecht (geweest) is, maar het zegt iets over de kans op een slechte waterkwaliteit en het krijgen van huid-, maag- of darmklachten na het zwemmen in de plas. Daarom heeft de provincie Overijssel waarschuwingsborden geplaatst bij de plas in Stadshagen.

© RTV Focus Zwolle – Foto: Lisanne Hop

Controles

De oorzaak van de verslechtering van de kwaliteit is nog niet precies bekend. Er wordt nader onderzoek gedaan naar de oorzaak. Provincie, gemeente en waterschap houden de situatie ter plaatse goed in de gaten.

Recente metingen

Het waterschap meet gedurende het zwemseizoen elke twee weken de waterkwaliteit. Uit de eerste metingen van het waterschap in het zwemseizoen 2021 blijkt dat de kwaliteit van het water in de drie Zwolse plassen op dit moment voldoet aan de normen voor zwemwater.

De laatste metingen van de waterkwaliteit van de plas (en alle andere officiële zwemplassen in ons land) zijn te vinden op www.zwemwater.nl onder het kopje meetgegevens en via de Zwemwaterapp.

Eigen risico

Het is aan te raden om alleen te zwemmen op officieel aangewezen zwemlocaties, omdat de overheid daar de waterkwaliteit en de fysieke veiligheid in de gaten houdt. In Zwolle zijn er drie officiële zwemplassen: de Agnietenplas, Milligerplas en de Wijthmenerplas. Het zwemmen in oppervlaktewater is altijd op eigen risico.

Gerelateerde artikelen

Back to top button