Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Vrijwilligers vullen 2.800 kerstpakketten voor Zwolse minima: een hartverwarmend initiatief

Zwolle – De afgelopen dagen werden de handen uit de mouwen gestoken door talloze vrijwilligers in het pand van de Voedselbank in Zwolle. Hun doel? Maar liefst 2.800 kerstpakketten vullen voor de Zwolse minima. Een waar huzarenstukje dat gepaard ging met lopende bandwerk en de inzet van een grote groep vrijwilligers met elk hun eigen motivatie.

Een doos maakt het verschil

Marrit, een van de vrijwilligers, deelde haar gedachte over de actie: “Het is toch wel schrijnend dat het ergens nodig is. Dat het niet vanzelfsprekend is dat er een pakket is voor de mensen om ons heen. Dus net als andere jaren zet ik me daar heel graag voor in,” aldus Marrit. Een eindje verderop staat een mevrouw restartikelen in te pakken. “Ik heb zelf ooit een keer een doos gekregen. Dus ik weet, het maakt écht een verschil”

We hebben heel veel regelingen bij de gemeente Zwolle, maar je moet ze weten te vinden

Minima regelingen

 

Karin ter Horst is actief pleitbezorger voor het verminderen van armoede in Zwolle, en ze stond daarom maandagavond ook aan de lopende band.  Op de vraag of er genoeg wordt gedaan aan armoedeverlichting, antwoordde Karin: “Ja, ik denk het wel. Maar het ergste is natuurlijk dat wij de doelgroep niet echt direct kunnen bereiken.” Karin die werkzaam is binnen de gemeente Zwolle houdt zich dagelijks bezig met deze doelgroep en alles wat daarvoor gedaan wordt. “We hebben heel veel regelingen bij de gemeente Zwolle, maar je moet ze weten te vinden.” Ze benadrukt daarbij dat de drempel weg moet: “Ik denk dat mensen ook het gemak moeten voelen om het gewoon te vragen.”

Stijgende kosten

Volgens ter Horst zijn met name de stijgende kosten de oorzaak dat steeds meer mensen het moeilijk hebben. “De boodschappen worden alleen maar duurder, de energiekosten hoger. Alles wordt duurder. Maar de mensen krijgen er niet meer inkomen bij.” Dat is zorgelijk vindt ze “Ook de zorg is steeds duurder. Ik ben er ook echt een voorstander van, dat dát teruggaat naar de overheid. Er is heel veel marktwerking. Dat zie je bij het openbaar vervoer, bij de zorg, eigenlijk overal. Als al die nutsvoorzieningen teruggaan naar de overheid, dan krijg je veel meer stabiliteit.” Besluit ze haar betoog.

De 2.800 pakketten zijn inmiddels ingepakt en afgeleverd bij verschillende hulporganisaties, die ze zullen verspreiden onder degenen die het het hardst nodig hebben. En dat natuurlijk voor de Kerst.

Gerelateerde artikelen

Back to top button