Nieuws uit Zwolle

Plastic afval uit de IJssel wordt kunst

Zwolle – Op 5 augustus is er een workshop kunst maken op de IJsselbiënnale. In de voormalige Harculo energiecentrale kunnen deelnemers een uniek, maken van plastic afval. Dat is verzameld uit de plasticvanger in de IJssel, op een steenworp afstand van de Harculo centrale.

De plasticvanger is op 2 juli in de IJssel geplaatst door Clear Rivers. Deze non-profit organisatie bestrijdt wereldwijd de vervuiling met plastic in rivieren. De ruim tachtig meter brede vanger wordt wekelijks geleegd. Het opgevangen plastic wordt in de komende maanden via Clear Rivers verwerkt tot duurzame producten in de omgeving van Zwolle. En nu dus eenmalig ook in Zwolle voor een workshop op de IJsselbiënnale. Kinderen en volwassenen kunnen mooie kunstwerken maken van het materiaal uit de IJssel.

De workshop wordt gegeven door beeldend kunstenaar Rob Chevallier. Hij maakt kunst van kringloopspullen en zwerfafval. Zijn installatie ‘De stikstofboom’ is op de IJsselbiënnale te zien in de Harculo centrale. Het werk bestaat uit uitlaatpijpen en bakjes en schaaltjes in bladvorm. Regelmatig geeft Chevallier workshops ‘kringloopkunst maken’ met spullen uit kringloopwinkels.

De stikstofboom van Chevallier en de plasticvanger van Clear Rivers behandelen hetzelfde thema: de kwetsbare natuur. Beiden willen een aanzet geven tot het bewust omgaan met afval en zo bij te dragen aan een schone, leefbare wereld.

De workshop (corona proof) start 5 augustus om 14.00.

Gerelateerde artikelen

Back to top button