KabelkrantKunst & CultuurNieuws uit Zwolle

Philips in2iT tentoonstelling bij het Bonami SpelComputer Museum

Zwolle – Vanaf heden is bij het Bonami SpelComputer Museum in Zwolle een Philips in2iT Kidcom tentoonstelling te bewonderen. De Philips in2iT is een handheld computer die halverwege de jaren ’90 werd ontwikkeld en gefabriceerd door het Nederlandse Philips. De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door Hans Streng en Mariel van Tatenhove, twee oud-medewerkers van het Philips Kidcom project, en verzamelaar René Lips.

De expositie bij het Bonami SpelComputer Museum omvat een omvangrijke collectie Philips in2iT en aanverwante artikelen, waaronder tal van accessoires zoals de bijbehorende system case en card case en verschillende type tasjes om de PDA in op te kunnen bergen. Ook al het promotiemateriaal uit die tijd is bewaard gebleven en opgenomen in de tentoonstelling.

Het is een unieke expositie, mede doordat de Philips in2iT Kidcom slechts een zeer korte periode in productie is geweest. Er zijn naar schatting slechts 1.000 exemplaren van gemaakt.

Wat is de Philips in2iT?

Hoewel de meeste spelletjesapparaten destijds gericht waren op jongens, koos Philips ervoor om een PDA te ontwikkelen speciaal voor meisjes, tussen de 8 en 12 jaar. De heer Hans Streng, mede-initiatiefnemer van de tentoonstelling, gaf leiding aan het Philips Kidcom project dat zich in de jaren ’90 voltrok.

De in2iT is een kleurrijke PDA met touchscreen. Uniek was de mogelijkheid om het handzame apparaat met een styluspen te kunnen bedienen. Standaard werden er diverse toepassingen voorgeïnstalleerd, waaronder een wekker, dagboek, fotoalbum en zelfs een waarzegster. Middels chipkaarten konden de mogelijkheden verder worden uitgebreid. Ook beschikte de in2iT over infrarood-technologie, om te kunnen communiceren met andere in2iT appraten in de buurt.

De chip die werd gebruikt voor de Philips in2iT werd kort na de productlancering uit productie genomen, waardoor de verkoop van Philips’ PDA al snel tot een einde kwam. Gelukkig zijn veel items uit die tijd nog bewaard gebleven. Bezoekers van het Bonami SpelComputer Museum kunnen de Philips in2iT Kidcom tentoonstelling vanaf heden komen bekijken.

Bonami SpelComputer Museum in Zwolle

Het Bonami SpelComputer Museum is Nederlands grootste museum op het gebied van computers en spelcomputers. Via een interactieve tijdlijn wordt de gehele geschiedenis van de (spel-)computer uitgedragen, van de jaren ’60 tot nu. Het 3.250 m2 museum beschikt ook over een ruime arcadehal met meer dan 60 retro-arcadekasten. Alle spelapparaten staan afgesteld op vrij spelen.

Het Bonami SpelComputer Museum is geopend van dinsdag t/m zondag van 10:00 tot 17:00. Op vrijdag en zaterdag kunt u ook terecht in de avonduren, van 18:00 tot 22:00. Een entreekaartje kost €15 per persoon. Het museum is gevestigd aan de Ossenkamp 4, te Zwolle. Bezoekers kunnen gratis parkeren op de ruime parkeerplaats dat zich rondom het gebouw bevindt.

Kom ook de nostalgie van vroeger proeven. Door een bezoek te brengen aan het museum kunt u genieten van een gezellig dagje uit en draagt u tevens bij aan de instandhouding van het culturele erfgoed. Wij heten u graag van harte welkom!

Bonami SpelComputer Museum Online reserveren

Gerelateerde artikelen

Back to top button