LifestyleNieuws uit ZwolleVoorpagina

Peperbus roept op tot wekelijks rustmoment

Drie van de vier klokken doen mee


Zwolle – “Drie van de vier klokken doen mee, alleen de grote Michaël blijft stil. Maar de Maria, de Antonius en de Christoffel, zullen voortaan iedere week de Zwollenaren een vast herkenningsmoment in de week geven,” dat zegt Bert Dijkink, luidmeester van het Zwolse St. Michaëls Klokkkenluidersgilde. “Sinds de Corona-crisis merk ik aan mezelf dat het steeds lastiger is om een ritme in de week te vinden. Alle dagen lijken steeds meer op elkaar.” Bert zou Bert niet zijn als hij daarvoor ook niet een oplossing wilde bedenken. Die werd dus gevonden in een vast wekelijks luidmoment met de drie kleinste klokken van de Peperbus.

Kerkklokken speelde vroeger een veel grotere rol dan alleen bij het oproepen om naar de kerk te komen. Voor iedere gelegenheid kende men wel een speciaal soort luiding. Het mooist was het als alle klokken tegelijkertijd klonken. Iedereen wist dan: Er is feest in de stad. Dat gebeurde bijvoorbeeld als de Koning – of leenheer – de stad introk of op speciale feestdagen. En ook nu nog herkent iedereen de trage roep van de grote klokken als boodschapper van minder prettige gebeurtenissen. Denk maar eens aan de trage klok op de Waalsdorperheide tijdens de dodenherdenking.

Het ritme van de dag

Klokken bepaalden zo mede het dagritme van de mensen. Eén van de vaste momenten was op zaterdag, als de markt was afgelopen. Of eigenlijk als de mensen werden opgeroepen zich gereed te maken voor de Dag des Heren. De wereldlijke commerciële activiteiten werden gestaakt en ingewisseld voor de kerkelijke rust en regelmaat van de zondag. Juist bij deze oude traditie sluit het St. Michaëlsgilde nu aan. Aan het eind van de markt – om precies te zijn om 17.50 uur – zullen de Maria- , de Antonius- en de Christoffelklok klinken boven de Zwolse binnenstad. Een wekelijks luidmoment om ons te helpen met het vinden van een vast ritme.

In Studio Stadkamer – het lunchprogramma op Radio Focus – legde Bert Dijkink het als luidmeester allemaal nog eens uit.

Luidmeester Bert Dijkink zocht een wekelijks houvast in deze tijd waarin elke dag wel hetzelfde lijkt. ©RTV Focus / Martin van der Hooft

Gerelateerde artikelen

Back to top button