Nieuws uit ZwollePEC ZwolleSportVoetbalVoorpagina

PEC Zwolle Vrouwen naar bekerfinale

Hoofdrol keepster Olthof

Zwolle – PEC Zwolle Vrouwen heeft voor het eerst in de clubgeschiedenis de bekerfinale bereikt. Thuis tegen ADO Den Haag werd er in honderdtwintig minuten niet gescoord. In de strafschoppenserie pakte keepster Nienke Olthof de hoofdrol door twee strafschoppen te pakken en er één te scoren.

Fel beginnen was het devies en dat was te zien. Al binnen de minuut dook PEC Zwolle op voor het Haagse doel. Yvette van Daelen en Babiche Roof zagen hun schoten echter geblokt worden. Na tien minuten was het wel bijna raak. Leonie Vliek, die de rechterflank bestreek, stoomde op en legde de bal strak voor het doel. Daar wisten Maud Asbroek en Van Daelen net niet tot scoren te komen. De inzet ging over. ADO Den Haag Vrouwen zette daar een vrije trap van Romy Speelman, recht in de handen van Nienke Olthof, tegenover. Halverwege het eerste bedrijf scoorde ADO, maar dat doelpunt werd vanwege buitenspel geannuleerd. Verder bood de eerste helft nauwelijks spektakel.

tekst gaat verder onder de foto

Foto © Peter Denekamp

Dat was na rust niet anders, al begon Zwolle weer ijzersterk. Een hoekschop eindigde net naast en een prachtige aanval via Vliek en Van Daelen eindigde met een schot van Roof in de handen van keepster Barbara Lorsheyd. Tussendoor kwam ADO Den Haag Vrouwen via Pia Rijsdijk bijna op voorsprong, maar haar inzet eindigde in het zijnet. In de tweede helft golfde het spel op en neer en kregen beide ploegen wel kansen op de zege. Rijsdijk wist Olthof echter niet te passeren en ook Lorsheyd bleek een sta-in-de-weg voor PEC Zwolle Vrouwen, al was Asbroek met een poeier nog dichtbij. Gescoord werd er niet en dus volgde er een verlenging.

Daarin veranderde het spelbeeld niet. Beide ploegen probeerden het wel, maar hielden achterin de gelederen gesloten en namen voorin niet teveel risico, waardoor de winnaar vanaf de strafschopstip bekend moest worden gemaakt. In die strafschoppenserie kroonde Olthof zich tot bekerheldin. De doelvrouw stopte twee strafschoppen en scoorde er tussendoor zelf ook nog één. Bij een stand van 3-2 mocht Allison Murphy de wedstrijd beslissen. De Amerikaanse bleef koel en schoot ook de vierde Zwolse strafschop binnen, waardoor de finale een feit werd.

In die finale speelt PEC Zwolle Vrouwen tegen Ajax Vrouwen. De Amsterdammers wisten in de slotfase een 0-2 achterstand tegen FC Twente ongedaan te maken en wisten in de verlenging de winnende goal te maken. De finale wordt gespeeld op zaterdag 11 mei in het Van Donge & De Roo stadion in Rotterdam. De aftrap is dan ’s avonds om acht uur.

PEC Zwolle Vrouwen – ADO Den Haag Vrouwen: 0-0 (PEC Zwolle Vrouwen wint na strafschoppen met 4-2 en plaatst zich voor de bekerfinale).
Toeschouwers: 1.146
Scheidsrechter: Bouw
Gele kaarten: Tiemens, Van Koot (PEC Zwolle Vrouwen) en Kok (ADO Den Haag Vrouwen)
PEC Zwolle Vrouwen: Olthof, Murphy, Smid, Van Koot, Niens, L. Vliek (106. Weijkamp), Asbroek, Tiemens, Roof, Van Daelen (66. Doejaaren) en Bennink (73. F. Vliek).
ADO Den Haag Vrouwen: Lorsheyd, Kok, Mesker, Speelman (91. Vonk), Olislagers, Grant, Abali (70. Looijen), Noordam, Dessing (90+2. Boshuizen), Rijsdijk en Ziemer.