Nieuws uit ZwollePEC ZwolleSportVoetbalVoorpagina

PEC Zwolle vergeet te scoren tegen Southampton

Na een zege op KAA Gent en een nederlaag tegen Panathinaikos nam PEC Zwolle het zaterdagavond in Nieuwleusen op tegen Southampton. De ploeg uit de Premier League rekende voor rust al af met de Zwollenaren, die op hun beurt na rust vergaten aan te haken. Met een 4-0 nederlaag stapte PEC Zwolle van het veld, wetende dat er op basis van de tweede helft meer in had gezeten.

Al na een minuut spelen moest Ted van de Pavert aan de noodrem trekken en ontving de verdediger geel. De vrije trap van Matt Targett leek op weg naar de bovenhoek, maar Kevin Begois voorkwam een hele vroege tegentreffer. De tweede kans van de Engelsen was wel raak. Koeltjes wist Charlie Austin de 1-0 binnen te schuiven.

De tegengoal deerde PEC Zwolle niet, want het ging brutaal op zoek naar de gelijkmaker. Naar mate de eerste helft vorderde deden de Zwollenaren ook echt niet meer onder voor het Southampton van landgenoten Jordy Clasie, Cuco Martina en Virgil van Dijk, die allen speelden. Mustafa Saymak zette met een van richting veranderd schot doelman Paulo Gazzaniga voor het eerst aan het werk en zag later dat een voorzet van Queensy Menig maar ternauwernood tot hoekschop kon worden verwerkt. Net toen PEC Zwolle de touwtjes redelijk in handen leek te hebben sloeg Southampton twee keer binnen een minuut toe. Het was tweemaal Nathan Redmond die de Zwolse defensie verschalkte en daarmee een 3-0 ruststand op het scorebord zette.

Na rust een totaal ander Southampton, waar Ron Jans met Mickey van der Hart voor Kevin Begois, Kingsley Ehizibue voor Hachim Mastour en Stef Nijland voor Anass Achahbar slechts drie wissels doorvoerde. Waar in de eerste helft nog genoeg te beleven viel voor de toeschouwers, was dat in het tweede gedeelte van de wedstrijd wel anders. Zwolle kwam nauwelijks tot kansen en The Saints hadden met de nieuwe formatie ook zichtbaar moeite om de lijn van voor rust door te trekken.

Zwolle wisselde in het laatste half uur nogmaals en zo kwam ook Ryan Thomas weer aan spelen toe. De Nieuw-Zeelander, die een kwartier speeltijd kreeg, maakte woensdagavond tegen Panathinaikos zijn rentree en oogstte tegen Southampton zijn verdiende applaus. Direct begon PEC Zwolle beter te voetballen. Thomas had een belangrijke rol in een aanval die door Ted van de Pavert met een doelpunt leek te worden besloten. De mee opgekomen verdediger schoot echter tot zijn eigen ontsteltenis voor open doel hard over. Thomas zelf kreeg zeven minuten voor tijd zelf eveneens de mogelijkheid om te scoren, maar ook de invaller kreeg de bal niet langs Gazzaniga.

Net als voor rust viel er aan de overkant wel weer wat te juichen. Nadat Peirre-Emeli Hojbjerg door Bart Schenkeveld in het strafschopgebied was gevloerd, scoorde de speler zelf de vierde treffer van de avond. Volgende week zaterdag besluit PEC Zwolle in eigen stadion de voorbereiding. Dan is het Turkse Genclerbirligi de tegenstander.

Southampton – PEC Zwolle: 4-0 (3-0). (14’ Austin 1-0, 42’ Redmond 2-0, 43’ Redmond 3-0, 89’ Hojbjerg pen. 4-0)

Scheidsrechter: Siemen Mulder

Gele kaarten: Van de Pavert (PEC Zwolle) en Ward-Prowse (Southampton)

PEC Zwolle: Begois (46’ Van der Hart), Van Polen (68’ Schenkeveld), Sandler (63’ Van Looy), Van de Pavert, Warmerdam (68’ Evre), Brama, Saymak (63’ Karagounis), Menig (74’ Thomas), Mokhtar, Mastour (46’ Ehizibue), Achahbar (46’ Nijland).

Southampton eerste helft:  Gazzaniga, Martina, Yoshida, Van Dijk, Targett, Romeu, Clasie, Ward-Prowse, Rodriguez, Redmond, Austin.
Southampton tweede helft:  Gazzaniga, Valery, Stephens, Jones, McQueen, Højbjerg, Reed, Hesketh (71′ Turnbull 71), Isgrove, Gallagher, Olomola.