KabelkrantNieuws uit ZwollePolitiek & OpinieZorg & Welzijn

Zwols college lanceert actieplan seniorenhuisvesting

Zwolle – In het Zwols coalitieakkoord 2022-2026 is de urgentie opgenomen voor kwaliteit van wonen en leven in
groeiend Zwolle. Dit betekent dat men zorgt dat voldoende woningen voor de verschillende doelgroepen beschikbaar blijven, zoals voor de senioren. Het college van burgemeester en wethouders geeft daar nu vorm aan, blijkens een nota die wethouder Dorrit de Jong stuurt naar de gemeenteraad van Zwolle.

In een advies-rapport in het kader van het programma Wonen en Zorg voor de Zwolse seniorenhuisvesting zijn een aantal aanbevelingen gedaan voor de nabije toekomst. Er zou hierin ruimte moeten komen voor buurtgerichte samenwerking gericht op positieve gezondheid en preventie en nieuwbouw moet meer georiënteerd zijn op nieuwe woonconcepten. Tevens moet er goede ondersteuning voor de mantelzorger zijn, inzet van technologie moet overwogen, en eenzaamheid voorkomen. Ook moet brede samenwerking programmatisch aangepakt.

Vernieuwde woonzorgconcepten

Seniorenhuisvesting houdt voor Zwolle in dat naast de woonopgaven die er voor senioren liggen, er ook inzet is op andere onderdelen. Het college zet in op vernieuwde woonzorgconcepten, de sociale basis en preventie, en passende zorg en ondersteuning. Er zijn verschillende maatschappelijke ontwikkelingen die van invloed zijn op de mogelijkheden, zoals de dubbele vergrijzing; het aantal mensen van 80 jaar en ouder stijgt snel, in de woningmarkt, en in de arbeidsmarkt voor zorg en welzijn.

De inzichten en werkwijzen vanuit de inzet in het verleden bieden onvoldoende houvast, om in de toekomst passend wonen en leven van senioren te borgen. Er zijn nieuwe vormen van inzet vanuit welzijn en zorg nodig, inclusief nieuwe woonzorgconcepten. Een aantal goede voorbeelden schetst op welke wijze Zwolle dit kan organiseren (o.a. wooncomplex Kembang Baru, woonzorgcentrum Fermate).

De actielijnen in het actieplan Seniorenhuisvesting richten zich erop dat senioren passend kunnen wonen en leven, en dat de gemeente hier gezamenlijk met de partners op het gebied van wonen, zorg en welzijn, zorg voor draagt.

Bron
zwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Controleer ook
Close
Back to top button