Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

Zwolse subsidie voor 100 groene tuin make-overs sociale huurwoningen

Zwolle – Arjan Spaans, wethouder Duurzame Stad, reikt dinsdag 5 september bij kinderboerderij Wezenlanden een aanmoedigingscheque van 49.000 euro subsidie uit aan de Zwolse woningbouwcorporaties. De gemeente Zwolle stelt de subsidie beschikbaar aan de corporaties, zodat zij samen met de huurders en Stichting Straatboer de tuinen bij de woningen kunnen vergroenen en klimaatbestendig maken.

Vorig jaar was SWZ de eerste woningcorporatie die deze aanpak uitprobeerde. Tien huurwoningen kregen toen een tuin make-over in samenwerking met Stichting Straatboer. Het was zo’n succes dat woningstichting SWZ het project graag op grotere schaal wilde uitvoeren. Sinds begin april dit jaar konden huurders zich daarom opgeven voor een tuin make-over. Inmiddels kregen al bijna 60 huurwoningen op deze manier een groene make-over.

Huurders krijgen bij het onttegelen en vergroenen van de tuinen hulp én nazorg van Straatboer-medewerkers. Zo krijgen huurders tot een half jaar na de make-over nog tips en begeleiding bij het tuinonderhoud. Ook worden app-groepen gemaakt met huurders uit dezelfde buurt om elkaar bij vragen te helpen en tips uit te wisselen om hun duurzame, klimaatbestendige tuin te onderhouden. Woningcorporaties deltaWonen en Openbaar Belang pakken deze werkwijze nu ook op. De komende periode gaan ook zij de eerste sociale huurwoningen een groene make-over geven.

Sociaal innoveren én verduurzamen

Arjan Spaans: “Deze aanpak is een prachtig voorbeeld van hoe we inwoners motiveren om hun tuin te vergroenen en samen de buurt weerbaarder te maken tegen de gevolgen van klimaatverandering. Ik hoop dat er nog veel meer tuinen een dergelijke make-over krijgen. Tegels eruit, groen erin! Samen werken we zo aan de verduurzaming van ons mooie Zwolle.“

Climate Campus programma

De subsidie voor de make-overs komt grotendeels uit Regio Deal Regio Zwolle. Dit is een investeringsprogramma om met projecten de leefbaarheid, innovatiekracht en verduurzaming in Regio Zwolle te versterken. Het Climate Campus programma van gemeente Zwolle is een van die projecten en zorgt voor het versneld klimaatbestendig maken van Regio Zwolle. Een kleiner deel van de subsidie komt van de Buurtbonus van het Zwolse wijkbeheer.

Gerelateerde artikelen

Back to top button