CoronavirusNieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpaginaZorg & Welzijn

Online-plek voor initiatieven van jongeren

Zwolle – Zwolse jongeren missen van alles door de corona-lockdown. Om die reden wil wethouder Michiel van Willigen een jongerenplatform opzetten. Daar moet online ruimte komen voor jongeren voor activiteiten, initiatieven, samenwerking en invloed. Dat schrijft de wethouder in een nota aan de gemeenteraad van Zwolle.

Er zijn eerder al diverse projecten geweest, waarvan de ervaringen nu gebundeld kunnen worden. Sommigen waren wel succesvol, andere niet. Momenteel ontbreekt er voor jongeren een centrale informatievoorziening over leuke en belangrijke zaken. ‘Leuk’ gaat over een centrale activiteiten- en uitgaansagenda. ‘Belangrijk’ gaat over ondersteuning bij bijvoorbeeld welzijn en wonen van jongeren. En daar waar nodig een laagdrempelige toegang tot hulpverlening..

Duidelijke aanwezigheid op sociale media is belangrijk omdat jongeren daar veelal hun informatie vandaan halen. Het ontwerp van het platform wordt samen met de jongeren gemaakt. Er is ook een coördinator nodig voor dit project. Tevens wil men een ruimte huren, omdat alleen online bijeenkomen geen goede optie is. Er zou een mix van online en offline nodig zijn. Dit naar aanleiding van een vraag van de Jongerenraad, SOOZ en Impacter.

Urgentie

De opeenvolging  van lockdowns laat zien dat het urgent is om voor jongeren een voorziening te hebben. Hoe corona zich verder ontwikkelt is ongewis, maar voorkomen moet worden dat bij een volgende uitbraak, ondanks goede wil en ideeën, het platform nog niet verder is gekomen dan de tekentafel. Informatie nu is versnipperd over allerlei initiatieven en organisaties. Dat zou moeten veranderen. Handig is om voort te bouwen op eerdere projecten zoal Buz en Lockdown; open Up en het studentenproject Zwols Mediahuis.

Het platform past binnen verschillende projecten in de gemeente, zoals de participatie-aanpak en de Pizzasessies, MijnWijk en I4social. De gemeente wil graag in gesprek met jongeren en hun organisaties.

Gerelateerde artikelen

Back to top button