FilmKunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Gratis Fraterhuis Buitenfilm ‘Une belle course’ in Broerenkwartier

Zwolle – Als onderdeel van het Stadsfestival houdt Filmtheater Fraterhuis deze zomer een gratis toegankelijke buitenfilm op het grote witte filmdoek. Op zaterdag 2 september om 21.00 uur vertoont het Fraterhuis de film ‘Une belle course’ op het Meerminneplein in het Broerenkwartier. Een hartverwarmend drama over een vrouw op leeftijd die een taxichauffeur vraagt om haar nog één keer langs belangrijke plekken uit haar leven te rijden.

Iedereen is welkom om te komen genieten van deze actuele topfilm, het jaarlijkse Zwolse filmcadeau in een steeds wisselende bijzondere ambiance. De toegang is gratis en stoelen zijn aanwezig, maar kom op tijd in verband met het beperkte aantal plaatsen.

Une belle course

Charles is taxichauffeur in Parijs en moet erkennen dat zijn huwelijk op springen staat. Zijn volgende klant is Madeleine (Line Renaud), een onberispelijk verzorgde 92-jarige vrouw, die een taxi heeft gebeld om haar naar het verzorgingstehuis te brengen waar ze voortaan zal wonen. Ze laat Charles bij het instappen weten dat ze niet rechtstreeks naar het tehuis wil. Eerst wil ze langs de plekken rijden die een bijzondere betekenis hebben gehad in haar leven. Als Madeleine openhartig vertelt over enkele dramatische gebeurtenissen uit haar leven, besluit Charles zijn eigen zorgen op te biechten.

Regisseur Christian Carion brak in 2005 internationaal door met ‘Joyeux Noël’, een voor een Oscar genomineerd historisch drama dat zich afspeelde in de loopgraven de Eerste Wereldoorlog. De aangrijpende rol van Madeleine wordt in ‘Une Belle Course’ gespeeld door de inmiddels 94-jarige Line Renaud, van origine zangeres. Niet minder opvallend is de keuze voor tegenspeler Dany Boon, bekend van zijn vele komische rollen, die zich hier van een hele andere kant laat zien.

Beeldbepalend

Met 80.000 bezoekers per jaar, twee 4K filmzalen en een verrassende programmering, is Filmtheater Fraterhuis een cultureel A-merk in de wijde regio Zwolle. Het behoort tot de filmtheaters waar regelmatig premières en bijzondere voorstellingen te zien zijn. Daarnaast startte de Fraterhuis Academie, het onderwijsinstituut van het Fraterhuis met iedere maand lezingen en cursussen over film. Ook is Filmtheater Fraterhuis betrokken bij landelijke en regionale culturele evenementen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button