SportVoetbal

Berkum zet Excelsior ’31 opzij

Zwolle – Berkum heeft in de Hoofdklasse B kostbare punten gepakt door Excelsior ’31 met 4-1 aan de kant te zetten, al zag het daar in het begin niet naar uit. De Zwollenaren kwamen echter prima terug van een snelle achterstand en beslisten het duel in de tweede helft.

“We hebben laten zien dat we heel goed kunnen voetballen,” vond Berkum-trainer Arno Hoekstra. “We gingen verdiend met een voorsprong de rust in en daarna hebben we het goed afgemaakt.” Coach Peter Wesselink van Excelsior was minder tevreden. “We hadden moeite om echt druk op de bal te houden en we zijn geslacht op momenten dat we niet sterk genoeg waren.”

Raak uit rebound

Excelsior begon sterk en Berkum had al direct geluk dat een van richting veranderde vrije trap van Mirko Zwiers maar nét langs het doel van keeper Dominic van Hoof zeilde. Nadat Berkum-spits Johnsen Bacuna even later in kansrijke positie voorlangs schoot kwamen de bezoekers toch op voorsprong. Een vrije trap van Hakm Ezafzafi werd door doelman Van Hoof gekeerd, maar Zwiers wist wel raad met de rebound: 0-1. Het leek erop dat Berkum een moeilijke middag ging krijgen, maar gaandeweg herpakte de thuisclub zich en na iets meer dan een half uur werd dat verzilverd. De Excelsior-defensie kreeg geen vat op Bacuna, waarna Chris van der Meulen de 1-1 binnen schoot. Nauwelijks een minuut later ging Bacuna er op rechts vandoor en uit zijn voorzet scoorde Chris van der Meulen, ditmaal met een kopbal, de 2-1. Excelsior had het mede aan een sterke reactie van keeper Melvin Koetsier, na een afstandsknal van Marc van der Meulen, te danken dat het tot de rust bij die krappe achterstand bleef.

Lob

Direct na de hervatting had Berkum verder afstand kunnen nemen toen Bacuna op het Excelsior-doel af kon. Toen hij keeper Koetsier ver voor zijn goal zag staan probeerde Bacuna hem met een lob te verslaan, maar dat ging te onnauwkeurig en de inzet vloog naast. Na iets meer dan een uur viel de beslissing alsnog. De instormende Jordi Lemmens werd in het Rijssense strafschopgebied onderuit gewerkt en dat betekende een penalty voor de Zwollenaren. Marc van der Meulen liet keeper Koetsier kansloos, 3-1, maar Excelsior moest bovendien met 10 man verder toen Amanuel Isa zijn tweede gele kaart kreeg voorgeschoteld. Daarmee was het verzet van de Tukkers gebroken en Berkum kreeg nog een aantal flinke kansen. Het was aan doelman Koetsier te danken dat zijn ploeg nog even op de been bleef maar ook hij was in de 82e minuut kansloos. Koetsier greep in op een knal van de sterk spelende Chris van der Meulen, maar vervolgens schoot invaller Jeroen van Brummen alsnog de verdiende 4-1 binnen.

Door deze tweede achteenvolgende winst klom Berkum naar de vijfde plaats in de Hoofdklasse B en hebben de Zwollenaren de aansluiting met de top weer te pakken!

Berkum-Excelsior ’31, 3 februari 2018
Eindstand: 4-1 (2-1)

Doelpunten: 11. Mirko Zwiers (0-1), 33. Chris van der Meulen (1-1), 34. Chris van der Meulen (2-1), 64. Marc van der Meulen (3-1) (strafschop), 82. Jeroen van Brummen (4-1)

Scheidsrechter: Carim Mesbah
Gele kaart: Tom Brummelhuis (Excelsior ‘31)
Rode kaart: Amanuel Isa (Excelsior ‘31) (2 x geel)

Opstelling Berkum: Dominic van Hoof, Dennis Horstman, Jasper Bremmer, Jordi Lemmens, Jason Huisman, Hoeseb Yakob (77. Jeroen van Brummen), Marc van der Meulen, Ruud Wellenberg, Björn Bakker, Chris van der Meulen, Johnsen Bacuna (74. Mark Bloemendaal)

Opstelling Excelsior ‘31: Melvin Koetsier, Stijn Beverdam, Melvin Velthuis (81. Niek Averesch), Simon Baysoy, Tom Brummelhuis, Mirko Zwiers, Hielke Penterman, Amanuel Isa, Hakim Ezafzafi, Michel Gerritsen Mulkes (78. Ogùzhan Sahin), Stefan Maat (46. Alfaro Vlijter)