Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwollePolitiekVoorpagina

Nooterhof moet kloppend groen hart worden voor natuur- en milieueducatie

'De gemeente is zo traag als een slak' maar 'programma staat als een huis'

Zwolle – De Nooterhof in Zwolle moet weer het groene hart worden van Zwolle. Een plek waar jong en oud kan proeven, ruiken en leren over de natuur en het milieu. Een plek voor groene initiatieven en activiteiten op dat gebied.  Maar zeker ook een plek waar het Natuurplatform de Milieuraad zoals voorheen weer hun eigen stek hebben. Dat staat in een voorstel aan de gemeenteraad, dat tot stand is gekomen na een onderzoek over het voortbestaan van de Nooterhof. De gemeenteraad was dinsdagavond heel blij met de nieuwe plannen maar had nog een aantal aanvullingen op haar wensenlijstje staan.

NME = Natuur- en Milieu educatie.

Dit vinden de politieke partijen

De ChristenUnie hield een gloedvol betoog over hoe belangrijk milieueducatie wel niet is. Ze is blij dat er eindelijk weer toekomst zit in de Nooterhof. Ze complimenteert de vrijwilligers die de afgelopen jaren de Nooterhof hebben draaiende gehouden. Dat zegt iets over het draagvlak. Van belang voor natuurbeleving is dat kinderen buiten spelen, en dat gebeurt steeds minder. Slechts 15% van de kinderen speelt regelmatig buiten. De landschapsbeleving wordt daardoor ook minder. Het is belangrijk dat kinderen inzicht krijgen in de natuur en begrip voor de klimaatcrisis. De CU wil in plaats van een NME makelaar (Natuur- en Milieueductie makelaar) een programmeur, die zou meer verbindend zijn.

Zwolle is in ieder geval insectvriendelijk, want ze is als de slak zo langzaam met het opstellen van NME en de Nooterhof. D66

© RTV Focus Zwolle – Foto: Lisanne Hop

D66 grapte dat Zwolle in ieder geval insectvriendelijk is, want ze is als de slak zo langzaam met het opstellen van NME en de Nooterhof. Wethouder William Dogger pareerde dat door te zeggen dat een slak wel een huis heeft en dit programma staat als een huis. De partij vindt dat er te weinig geld naar de Nooterhof gaat. De 150.00 euro is volgens de partij te weinig onder andere omdat het Earthship dringend aan renovatie toe is. Het bedrag zou een absoluut minimum zijn. Kinderachtig en kleinburgerlijk zegt D66 dat de Nooterhof de verdiensten van hun horeca weer moeten afstaan aan de gemeente.

GroenLinks doet er een schepje bovenop en zegt dat de slak geen insect is, en dat natuureducatie ,dus ook in de raad, belangrijk is. NME is een ultieme poging om het gevaar van de klimaatverandering te keren. Het is van groot belang de kennis te delen met de volgende generatie, en een stevige basis te leggen met groene kennis. Het gebruik van de Nooterhof smaakt wellicht naar meer. Voorstelbaar is dat ouders worden betrokken en dat er jaarrond activiteiten zijn. GroenLinks vraagt om een inclusieve Nooterhof.

De PvdA memoreert dat het proces rond de Nooterhof allemaal veel te lang heeft geduurd. In de basis is ze nu blij met de voorstellen, des te meer omdat er nu in de klimaattop in Glasgow niet echt doorbraken zijn. Ze kan zich vinden in de koers van de NME, kennis voor een brede doelgroep en wijkgericht met coördinatie. Ze is blij dat er geen commerciële drager komt in het park (een initiatiefnemer die de Nooterhof winstgevend kan maken), omdat dit schadelijk voor de maatschappelijke doelen van de Nooterhof zou zijn.

Het CDA wil de NME liever in de scholen en wijken zelf in plaats van dat scholieren de reis naar de Nooterhof moeten maken. Dat zou ze een hoop tijd schelen. Wel ziet het CDA de Nooterhof als een uitvalsbasis voor NME professionals.

 

© RTV Focus Zwolle – Foto: Lisanne Hop

De SP is blij dat er een toekomstbestendig plan ligt voor de Nooterhof, het college heeft zich schuldig gemaakt aan  economisme, ze stelde geld boven maatschappelijk belang. De laatste stuiptrekking van dit commerciële denken, namelijk dat de Nooterhof het verdiende geld met de horeca moet inleveren, zou moeten verdwijnen.

Swollwacht Is alleen maar vol lof over de nieuwe plannen. Daarmee krijgt zij een interruptie over de vraag of ze, zoals iedereen, wel kritiekpunten hebben. Daarop zegt zij dat ze de evaluatie over twee jaar wil afwachten. Om te zien wat er dan nodig is.

De VVD heeft vooral kritiek op de hoge kosten voor de NME makelaar. Gaat dit naar salaris? Dan is het wel heel veel. Ook de website heeft volgens haar niet ieder jaar meer geld nodig, alleen bij de opstart. Verder is zij wel blij dat er NME komt, ook voor de VVD is het klimaat belangrijk.

Reactie wethouder William Dogger

De wethouder is blij dat er nu zelfs landelijke waardering is voor de Nooterhof. Er is nu een goede koers. Het is van groot belang dat NME in de stad terecht komt. ‘Zwolle gaat voor groene blauwvingers’ heet het plan, en dat vindt hij een goed gekozen titel. De leefomgeving van kinderen is daarmee belangrijk. De energietransitie, klimaatopgave, circulariteit en biodiversiteit moeten bekend worden bij kinderen en ouders.

Daarbij is het van belang dat de NME behouden wordt, versterkt, verbreedt en dat er focus komt. Men moet voortdurend inspelen op veranderende vraagstukken. Er zijn nu 5 NME hotspots, waaronder de Nooterhof en de Stadboerderijen. De NME is een soort biologie 2.0. Ervaring met natuur staat daarbij op één. Het plan voor NME dat er nu ligt is opgemaakt in samenspraak met vele natuur- en milieupartijen in de stad.

Geld voor de renovatie is volgens de wethouder verdisconteert in het plan. Er komt meer informatie naar de raad over het eventueel invoegen van de NME en Nooterhof agenda in het cultuur en toerisme plan en de benchmark en onderbouwing van de kosten van de makelaar.

Gemeenteraadsvergaderingen zijn openbaar en worden doorgaans gehouden op de maandagavonden vanaf 19.30 uur. Ze zijn terug te zien via de Livestream op www.zwolle.nl/gemeenteraad. Hier zijn ook de agenda en de stukken in te zien. Inspreken kan via raadsgriffie@zwolle.nl.
© RTV Focus Zwolle – Foto: Lisanne Hop

Gerelateerde artikelen

Back to top button