Nieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpaginaZorg & Welzijn

Nog geen bufferzone bij abortuskliniek Zwolle

UPDATE: met reactie van Stichting Schreeuw om Leven

Zwolle – Een bufferzone komt er op dit moment nog niet bij de abortuskliniek aan de Oosterlaan in Zwolle. Wel wil burgemeester Peter Snijders de situatie actiever gaan monitoren. Dit antwoordt hij op vragen van de PvdA, SP en VVD die graag zo’n bufferzone willen. Cliënten van de abortuskliniek zouden zich regelmatig geïntimideerd voelen door anti-abortusdemonstranten die bij de zijingang van de kliniek staan. Deze activisten zouden de vrouwen proberen te weerhouden van een abortus.

In Studio Stadkamer op Radio Focus sprak Martin van der Hooft met Kees van Helden, de directeur van de Stichting Schreeuw om Leven. Hij verklaarde dat hij naar aanleiding van de berichten over de demonstraties van zijn stichting zelf contact gezocht heeft met de politie in Zwolle. In het afgelopen half jaar zijn er drie meldingen geweest, die geen van allen hebben geleid tot verdere acties van de politie tegen medewerkers van Schreeuw om Leven, volgens van Helden. Luister het hele interview met met hieronder terug.

“Het aantal formele meldingen bij de politie geeft nog geen directe aanleiding tot zorg.” stelt Peter Snijders maandagavond in de raad, “Ook andere meldingen niet. Wel is het een hele vervelende situatie, als mensen het gevoel hebben dat ze worden geïntimideerd.” Snijders moet ook rekening houden met het recht op demonstratie en kan niet zomaar een bufferzone instellen.
Daar is geen juridische grondslag voor. Anders zou het zijn als er sprake was van verkeersoverlast, gevaar voor de gezondheid of wanordelijkheden. En die zijn nou net niet geconstateerd.

Er is geen aanleiding tot ingrijpen dus, volgens Snijders. Wel wil hij actiever gaan monitoren en kijken hoe de situatie zich ontwikkeld. “Dit gaan we doen bij aangekondigde manifestaties ter plekke, maar ook op momenten buiten deze manifestaties om.”

Naast het monitoren heeft hij de raad ook toegezegd in gesprek te gaan met de abortuskliniek en met de demonstranten om een beter beeld te krijgen van de situatie. “Er bereiken mij tegenstrijdige berichten. En dan is het goed om met de betrokken partijen in gesprek te gaan”, zegt Snijders maandagavond in de raad.

Vrouwen die toch al in zo’n ongelofelijk moeilijke fase in hun leven zitten, moeten ongehinderd deze kliniek kunnen bezoeken. Thom van Campen, VVD Zwolle

Thom van Campen van de VVD hamert in de vergadering nog eens extra op het zelfbeschikkingsrecht voor vrouwen in 2020. “Vrouwen die toch al in zo’n ongelofelijk moeilijke fase in hun leven zitten, moeten ongehinderd deze kliniek kunnen bezoeken.” Hij roep de burgemeester dan ook op de mogelijkheden van een permanente bufferzone te onderzoeken: “Zeker nu de landelijke politiek oproept om lokale regels zo te gebruiken dat je wel een permanente bufferzone kunt inrichten”.

Snijders besluit dat deze juridische verkenning inmiddels loopt en dat de uitkomsten zullen worden gecommuniceerd. Maar dat er eerst gestart wordt met de monitoring: “Ook op de zijingang waarover al afspraken lopen dat daar niet wordt gedemonstreerd”.

Gerelateerde artikelen

Back to top button