Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Petitie voor zomerkermis in binnenstad Zwolle vanavond aangeboden aan gemeenteraad; 2.839 handtekeningen

Zwolle – Vanavond wordt in de gemeenteraad van Zwolle een petitie aangeboden om de zomerkermis terug te brengen naar de binnenstad. Sinds corona is de kermis verplaatst naar het park de Wezenlanden buiten het centrum. De kermisondernemers zijn er niet blij mee. De partij Swollwacht vraagt via een motie ook om de kermis terug te halen naar het centrum.

 

Lees hier het mooie verhaal van Henry van der Veer

 

Aantal bezoekers valt tegen

Uit onderzoek blijkt dat het aantal bezoekers van de Zwolse zomerkermis in park de Wezenlanden tegen valt in vergelijking met de locatie in het stadscentrum. Dit geldt voor alle attracties maar met name voor de familie/kinderattracties en specifieke kermiszaken zoals de oliebollenkraam en de snoepkraam. Het blijkt uit de beantwoording van vragen van het Zwolse CDA die wethouder Monique Schuttenbeld stuurde naar de gemeenteraad van Zwolle.

Breed draagvlak om de kermis definitief te verplaatsen

Er is voor het onderzoek uitgebreid gesproken met betrokkenen, zo stelt de gemeente. Dat gaat om kermisexploitanten, kermisbonden NKB en BOVAK, horeca Zwolle, HESZ, bbZ, wijkpanel binnenstad, het Zwolle Fonds en CityCentrum. Ook is gesproken met de omwonenden van park de Wezenlanden en het Parkpaviljoen.
Uit het onderzoek bleek dat er een breed draagvlak was om de kermis definitief te verplaatsen naar park de Wezenlanden. Verschillende partijen uit de binnenstad zagen de kermis het liefst verdwijnen uit de binnenstad en zagen het park achter het provinciehuis als meest geschikte locatie.

Motie Swollwacht

Maar de vraag is of iedereen er zo over denkt, de ondertekenaars van de petitie in ieder geval niet. Ook de politieke partij Swollwacht vindt dat de kermis terug moet naar het centrum. Zij dienen vanavond opnieuw een motie in om de kermis terug te halen.

Petitie 2.839 handtekeningen

De petitie, die 2.839 handtekeningen heeft verzameld, stelt dat de zomerkermis al sinds de jaren dertig in het centrum van Zwolle staat en dat deze maatregel van verplaatsing niet juist is omdat de toen geldende coronamaatregelen niet meer van toepassing zijn. De petitionaris, Henry van der Veer, hoopt dat de gemeente het besluit zal terugdraaien en de zomerkermis weer naar de binnenstad van Zwolle zal halen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button