KabelkrantNatuur & DuurzaamNieuws uit Zwolle

Controle schoonmaak sloten door Waterschap uitgesteld door vele regen

Zwolle – Het waterschap ontvangt veel meldingen dat het door de zeer natte omstandigheden niet mogelijk is om met zwaar materiaal het land op te gaan om sloten schoon te maken. Daarom heeft WDODelta de zogeheten slootschouw tot nader order uitgesteld.

Normaal gesproken moeten eigenaren van sloten, zoals agrariërs en gemeenten, het onderhoud voor 15 november hebben afgerond. Daarna controleert het waterschap of het onderhoud goed is uitgevoerd, zoals het verwijderen van bladeren, takken en riet. Dit is belangrijk voor een goede aan- en afvoer van water.

“We merken dat op veel plekken het watersysteem vol begint te lopen en dat afvoer van overtollig water meer moeite vergt”, zegt dijkgraaf Dirk-Siert Schoonman. “Op veel plekken is het niet mogelijk om zonder schade toe te brengen aan de ondergrond het onderhoud aan sloten uit te voeren. Ook als waterschap merken we dit. Vanwege het natte weer en de verzadigde bodems hebben ook wij nog niet al onze ‘hoofdsloten’ kunnen schoonmaken. Ondanks de inzet van extra rupskranen.”

Niet reëel

Waterschap Drents Overijsselse Delta vindt het niet reëel om vast te houden aan de controledatum van 15 november. Eerder gaf het al aan rekening te houden met de planning van agrariërs, loonwerkers en gemeenten. Zij moeten veel werk verzetten in het grote werkgebied dat zich grofweg uitstrekt van Assen tot en met Deventer en van Kampen tot en met Hoogeveen. Wel roept het eigenaren van sloten op het werk alsnog uit te voeren zodra de weersomstandigheden dit toelaten. Vooral het schoon- en openhouden van duikers vergt hierbij aandacht. Dat zijn buizen onder wegen en dammen door die twee sloten met elkaar verbinden. Verstoppingen kunnen zorgen voor problemen in de doorstroming. Mochten er in de tussentijd knelpunten ontstaan, dan kan contact worden opgenomen met het waterschap via schouw@wdodelta.nl.

Lees meer over waarom ze maait

Bron
WDO Delta

Gerelateerde artikelen

Back to top button