Nieuwjaarstoespraak: burgemeester Snijders verklaart 2020 voor geopend
Zwolle – Donderdagavond 2 januari sprak burgemeester Peter Snijders zijn eerste nieuwjaarstoespraak uit voor Zwollenaren tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst in Theater de Spiegel.
2020: 75 jaar vrijheid
Fijn om hier te zijn, en samen met u op de 2e dag van het jaar 2020 het nieuwe jaar met u in te luiden. Velen van u zien een nieuw gezicht hier op het podium. Ik zie honderden nieuwe gezichten in de zaal – dus om te voorkomen dat ik met mijn mond vol tanden kom te staan, houd ik mijn uitgeschreven speech er even bij.
Mede namens mijn echtgenote Geeke wens ik u allen een heel gelukkig 2020 toe. Dat het nieuwe jaar maar rijk mag zijn aan mooie dagen met veel liefde, voorspoed en geluk. 2020 is het jaar waarin wij samen vieren dat we 75 jaar in vrijheid leven dankzij Leo Major en onze andere bevrijders. Vrijheid is een voorrecht, maar tegelijkertijd niet vanzelfsprekend. Dat mogen we nooit vergeten. Laten we stil staan bij die vrijheid, op 14 april, op 5 mei, en op andere momenten in het nieuwe jaar. En laten we met elkaar de verantwoordelijkheid blijven dragen voor vrijheid en tolerantie.
Ik ben nu zo’n 100 dagen uw burgemeester. Dit is een mooi moment om samen met u mijn ervaringen van de afgelopen periode te delen, maar ook mijn visie op de toekomst van deze mooie Hanzestad aan de IJssel.
Nieuw in Zwolle
Ik ben opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Daar had ik een fijne jeugd. We woonden in de Hoofdstraat naast het jonge burgemeestersgezin Opstelten. Hoewel ik toen nog geen burgemeestersambities had, maakte het gezin Opstelten destijds wel indruk op mij. Even verderop in de Hoofdstraat woonde mijn buurmeisje Geeke. Die maakte nóg meer indruk op mij, daarom ben ik nu al 36 jaar gelukkig met haar. Samen hebben wij twee lieve kinderen gekregen, Peter Jan en Hilde An.
Na de middelbare school koos ik voor een studie bestuurskunde in Groningen. Dat was voor mij een logische stap. Ik was op mijn 18e lid van de VVD geworden en dacht veel na over maatschappelijke thema’s.
Na mijn studie heb ik vijf jaar in Den Haag gewerkt. Daar heb ik gezien waar de beslissingen worden genomen en hoe het politieke speelveld in elkaar steekt. Ondanks dat we daar een inspirerende en leerzame periode hadden, wilden we erg graag terug naar deze regio. Om de mooie afwisseling van stad en platteland, de rust, het noaberschap. En de ruimte om er twee honden op na te kunnen houden. Een burgemeester verdient een goede hond. Dat dwingt je om lekker naar buiten te gaan en te ontspannen. Want ik ben wel een buitenmens.
Op mijn 40e werd ik burgemeester van de gemeente de Wolden. Daarna heb ik acht jaar lang dit prachtige ambt mogen uitoefenen in Hardenberg en heb ik ook de regio goed leren kennen. In mijn functie van burgemeester vind ik het van belang om zowel burgemeester als burgervader te zijn. Er zijn voor u als samenleving, het luisterend oor, maar ook kunnen optreden als het nodig is.
Sinds 16 september mag ik uw burgervader zijn en dat voelt goed en heel vertrouwd. Het welkom in Zwolle was warm en hartelijk. Kippenvel kreeg ik toen we onder het luiden van de klokken van de Peperbus richting het stadhuis liepen voor de installatie. De inwerkperiode was hectisch, want in het weekend na mijn aantreden werden we opgeschrikt door een schietpartij in Stadshagen. Dat was heel heftig. Zo’n schietpartij maakt indruk op iedereen. Zeker ook omdat hier onschuldige mensen bij betrokken waren. Helaas volgden er daarna nog meer schietpartijen, met als triest dieptepunt het dodelijke schietincident op oudejaarsavond. Dat er in Zwolle mensen met een vuurwapen rondlopen en hun ruzies uitvechten vind ik schokkend. Dat past niet in deze stad. Ik wil dat iedereen zich hier veilig kan voelen.
Zwolle is een grote stad, maar toch zijn er veel fijnmazige netwerken, heb ik gemerkt. Mensen kennen elkaar, weten veel van elkaar – dat strekt zich uit tot de hele regio. Zwollenaren hebben de wil om samen te werken, te ontwikkelen. Ze zoeken elkaar op in het gemeenschappelijk belang. Vanuit sociale betrokkenheid zijn ze bereid om samen goede dingen te doen voor de stad. Dat bevestigt mij alleen maar in mijn keuze om hier burgemeester te willen zijn. Want dit past bij mij. Ik ben thuis in Zwolle, en ik vóel mij ook al een echte Zwollenaar…
Dit past bij mij. Ik ben thuis in Zwolle, en ik vóel mij ook al een echte Zwollenaar… Burgemeester Peter Snijders
Uitdagingen
Zwolle biedt mij vele nieuwe uitdagingen als burgemeester. Als voorzitter van de Regio Zwolle en van de Veiligheidsregio schakel ik op een ander niveau dan ik gewend was. Iedereen kijkt naar de burgemeester van Zwolle en wacht tot ik het ritme aangeef. Dat is wennen, maar het is ook een eer om vanuit deze regisseursrol de stad en de regio verder te brengen.
Bij mijn aantreden in september was er zon, en er waren volle terrassen. In gesprekken met mensen heb ik de mooie en warme kanten van de stad leren kennen. Ik ben vaak op de fiets gestapt om kennis te maken met de stad. Inmiddels is het winter en zie ik dat er ook rafelranden zijn. Dat er mensen zijn die het moeilijk hebben, die niet mee kunnen komen
Laatst in Holtenbroek sprak ik met jongeren die nauwelijks perspectief hebben. Van school af, geen werk, wel een bankpas, maar geen geld. Dat vind ik heftig. Wat kunnen we daar nou aan doen? Travers doet veel goed werk voor deze jongeren. Mijn kleine bijdrage is dat ik heb beloofd bij de diploma-uitreiking te zijn van een jongen die ondanks een moeilijke uitgangssituatie met een mbo-opleiding is gestart.
Bij een bezoek aan Dieze-Oost zag ik enorm veel eenzaamheid. Achter vrijwel elke voordeur spelen daar zorgvraagstukken en vinden mensen het moeilijk zich staande te houden in de samenleving. Ik schrok van de omvang van de problematiek. Ook een bezoek aan Tactus verslavingszorg heeft veel indruk op me gemaakt.
Moderne Devotie
Wat me opvalt ten positieve, is dat de Moderne Devotie, zo lang geleden, ook vandaag nog invloed heeft. We leven niet meer als monniken, want dit jaar verwachten we inwoner nummer 130.000… Maar je inzetten voor de ander zit ingebakken in de volksaard van de Zwollenaar. Dat zie je aan het onvoorstelbaar grote vrijwilligerscorps dat onze stad heeft. Ook dat is indrukwekkend.
Daarnaast valt me op dat er in Zwolle veel aandacht is voor duurzaamheid. Ik zie veel hippe vaders en moeders op bakfietsen voorbijrijden. Maar wat wil je ook: met de auto kom je nergens in deze stad! In al mijn 100 dagen heb ik nog geen vlees in de soep gehad; het is hier vega wat de klok slaat: we zijn de op een na diervriendelijkste stad van het land.
Misschien is het u helemaal niet opgevallen, maar sinds drie weken zijn wij de stad waar het Kamperlijntje eindelijk ook stopt in Stadshagen. De volgende uitdaging is ervoor zorgen dat de HSL, onderweg naar Berlijn, ook stopt in Zwolle. Gelukkig is onze Spoorzone, met dank aan de provincie Overijssel, klaar voor de toekomst.
Heel veel Zwollenaren heb ik de afgelopen periode gesproken. Formeel en informeel, vanuit het werk maar ook in mijn vrije tijd. Tijdens de tweedaagse van de verbinding, die we hadden in november, zijn we er echt op uit gegaan om mensen in de stad te ontmoeten. Ik heb gesport in een rolstoel, we zijn naar een school geweest, ik heb virtual reality ondervonden en een bezoek aan de kringloop gebracht. Ondertussen hebben we Sinterklaas binnengehaald en heb ik kennis gemaakt met de Eileuvers. Laat ik meteen wat verwachtingen managen; ik ben geen geboren Carnavalsvierder, dus ik zoek naar een invulling die bij mij past en de stad recht doet.
De toekomst in
Zwolle heeft de afgelopen jaren mooie ontwikkelingen doorgemaakt . De stad is hét centrum van de Regio Zwolle geworden en heeft een sterk imago. Met moderne stedelijke architectuur, passend in een Hanzestad. Met aantrekkelijke cultuur, en met excellent onderwijs waarmee we onze jongeren en onze stad klaarstomen voor de toekomst.
Vanuit deze mooie uitgangspositie zijn we toe aan een volgende stap. We gaan in een hogere divisie spelen. Niet méér van alles, maar anders en beter. Het gaat over woningbouw, zodat ook uw burgemeester misschien eindelijk een huis kan vinden. Het gaat over bereikbaarheid, klimaatadaptatie, duurzaamheid en het menselijk kapitaal. En niet alleen voor de stad, maar ook voor de regio Zwolle.
Hoe maken we de regio dan toekomstbestendig? Onderwijs, ondernemers, onderzoekers en overheden leveren daarvoor input tijdens haardvuursessies die we organiseren in 2020. Hoewel dat met het oog op de CO2-uitstoot meer ‘sessies’ zullen worden dan ‘haardvuur’. Gelukkig kun je een haardvuur digitaal projecteren op een beeldscherm, daar gaan we dan wel omheen zitten.
Hier hoort ook bij dat we Zwolle en de regio meer naar Den Haag gaan brengen om te laten zien dat we een wezenlijke bijdrage kunnen leveren als stad en regio aan de BV Nederland. Want ook qua infrastructuur en ligging zijn Zwolle en de regio belangrijke schakels in de verbinding tussen de Randstad, het noorden en onze Oosterburen.
Democratie
Zwolle wordt vaak gezien als de stad van de democratie. Voor mij een heel belangrijk thema. De lokale democratie kan wel versterking gebruiken, dat is een belangrijke opgave. We spreken als overheid nog steeds niet altijd de juiste mensen aan. Gemeentepolitiek is niet alleen iets voor de gevestigde orde, het is ook voor onze jongeren die de stad erven als wij er klaar mee zijn: onze nummer 130.000 en zijn of haar vriendjes en vriendinnetjes. Goed bestuur is ook: flexibeler worden en meebewegen met de samenleving. Als overheid willen we alles in regeltjes vatten, maar tegen de tijd dat we onze regels klaar hebben, is de samenleving alweer mijlen verder. Verbinden met de samenleving is daarom nodig. Het is wat Thorbecke en Cele al deden met hun hervormingen in onderwijs en democratie. Het is wat ons te doen staat in 2020 en verder.
Verder is de portefeuille openbare orde en veiligheid enorm relevant. Dat is nu zo en dat blijft ook in de toekomst. We hebben een fijne stad met een prettige sfeer, maar ook hier spelen ondermijning en drugscriminaliteit een rol. We onderschatten de drugs-gerelateerde vraagstukken totaal. Laten we ook eens naar de gebruikers kijken die het vraagstuk van de criminaliteit mede in stand houden. Je ziet ze in alle lagen van de samenleving. Daar moeten we een sterke discussie over voeren wat mij betreft.
We onderschatten de drugs-gerelateerde vraagstukken totaal. Laten we ook eens naar de gebruikers kijken die het vraagstuk van de criminaliteit mede in stand houden. Burgemeester Peter Snijders
Natuur
Ik zei het al: ik ben een buitenmens. Voor mij is het belangrijk dat natuur in Zwolle de ruimte houdt. Zodat burgemeesters hun hond uit kunnen laten, of twee honden. Dat is een uitdaging die samenhangt met de groei van de stad, de woningbouw, bereikbaarheid. We moeten de balans houden. Hierin is ook het klimaat een belangrijke factor. Hoe kunnen we de goede dingen vasthouden en versterken? Hoe kunnen tegenstellingen toch naast elkaar bestaan, zoals rust, ruimte en natuur en aan de andere kant de dynamiek van de stad? Hiermee wil ik de komende tijd graag aan de slag. Door bijvoorbeeld kunst en cultuur kunnen we het verhaal van onze stad vertellen en levendigheid bieden, verrassen en uitdagen. Met zoveel creatieve studenten in onze stad moet dat toch zeker lukken! Ook sport brengt leven in de brouwerij. Laten we daarom met elkaar afspreken dat PEC in de eredivisie blijft spelen! Kan toch niet zo zijn dat ik mijn kaarten moet blijven zetten op HHC Hardenberg…
Beste mensen, wat fijn dat jullie vanavond hebben geluisterd naar mijn eerste nieuwjaarsspeech vol plannen en uitdagingen.
Ik verklaar 2020 nu officieel voor geopend.
Laten we een mooie avond hebben met elkaar en een heel gelukkig nieuwjaar in onze mooie stad!