Natuur & Duurzaam

Nieuwe natuurfilm =HABITAT= te zien Fraterhuis Zwolle

Zwolle- Het prachtige Nationaal Park Drentsche Aa speelt de hoofdrol in een nieuwe natuurfilm die vanaf 27 februari in Het Fraterhuis Zwolle te zien is. Voor het realiseren van deze bijzondere film trokken de makers maar liefst 3 jaar lang door de meest ontoegankelijke plekken van dit unieke gebied. Het Nationaal Park Drentsche Aa is een van de best bewaarde beekdallandschappen van West-Europa en behoort dan ook zonder twijfel tot de mooiste nationale parken van ons land.

Bijzonder aan de film is tevens dat het een eigen initiatief is van de makers, het zeer gepassioneerde natuurfilmersechtpaar Henk en Janetta Bos uit het Drentse Assen. Dit duo haalde met hun vorige film Wildernis in Drenthe zelfs de voorronden van het prestigieuze LO’R Gouden Kalf. In hun eigen provincie Drenthe trekken de natuurfilmers al vele jaren volle zalen met hun films en kunnen ze bij elke nieuwe film rekenen op een groot publiek. Het tweetal doet alles zelf, van het schrijven van een scenario, filmen tot en met de eindmontage. Voor de soundtrack roepen ze de hulp in van componist Kees Hendriks, die de beelden soms met epische muziek ondersteunt.

Henk en Janetta weten met een onvoorstelbaar oog voor detail de natuur op zeer avontuurlijke wijze in beeld te brengen. Henk Bos: ‘Er is natuurlijk een draaiboek maar we laten ons vooral leiden door de natuur zelf omdat je nu eenmaal plotseling in een situatie terecht kan komen die je totaal niet had verwacht. Tijdens het filmen vertellen we dus gewoon ónze verhalen, op ónze manier maar wel op de wijze zoals de natuur ons die aanreikt. De kijker wordt als het ware bij de hand genomen en door de ongeschonden natuur van Drenthe geleid. En die is vaak behoorlijk grillig’.

Vossen, dassen, bevers en diverse andere dieren werden voor lange tijd in hun leefomgeving gevolgd en het resultaat is een document waarin het Nationaal Park Drentsche Aa soms zelfs bijna on-Nederlands overkomt.

=HABITAT= ging op 29 januari in Assen in première en was daar meteen een groot succes.

Je kunt hier alvast een trailer van de film bekijken.

Gerelateerde artikelen

Back to top button