Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleOnderwijs & WetenschapVoorpagina

Video Update – Nieuwe festival PROTO laat creatieve sector Zwolle zien

Zwolle – Van 5 t/m 8 juli vindt in de binnenstad van Zwolle op verschillende locaties PROTO plaats. Een nieuw vierdaags festival waarin de afstudeerders van de creatieve mbo- en hbo-opleidingen in Zwolle hun werk laten zien. Verspreid over verschillende locaties als Museum de Fundatie, de Grote Kerk, Theater Odeon en het voormalig politiekantoor aan de Luttekestraat, zijn er tentoonstellingen, lezingen, wandelingen, modeshows en andere festiviteiten. Tijdens PROTO trekt het creatieve onderwijs op met de Architectuur Biënnale Zwolle die in datzelfde weekend plaatsvindt.

Creatieve industrie

In en rond Zwolle is een groot aantal mensen werkzaam in de creatieve industrie. Met ArtEZ Academie voor Art & Design Zwolle, Cibap Vakschool voor verbeelding en de creatieve opleidingen van het Deltion College, Landstede MBO en Hogeschool Windesheim zijn er binnen Zwolle ook een groot aantal opleidingen die voor deze industrie opleiden. Zij tonen ieder jaar in de eerste helft van juli trots hun afstudeerders aan de buitenwereld en doen dat dit jaar voor het eerst onder een duidelijke gezamenlijke vlag: PROTO. PROTO toont de creatieve industrie met een voorname rol voor de aankomende professionals.

Architectuur Biënnale Zwolle

Het Zwols Architectuur Podium en het Zwols Architecten Collectief organiseren van 5 t/m 8 juli de derde Architectuur Biënnale Zwolle. Tijdens de Biënnale werken architecten en ontwerpers gezamenlijk aan de architectuurambitie van Zwolle en komt het publiek op een verrassende manier in aanraking met de ruimtelijke kwaliteit van de stad.

Onder het motto ‘Architectuur in het nauw’ worden dit jaar circa negen Zwolse stegen bewerkt tot in het oog springende architectonische objecten. De stegen, in de normale situatie anonieme maar wel tot de verbeelding sprekende plekken, worden tijdens de biënnale omgevormd tot een nieuwe stedelijke ruimte met een verhaal.

Gerelateerde artikelen

Back to top button