CoronavirusNieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Nieuwe coronavirus aangetroffen in rioolwater

Zwolle – Het nieuwe coronavirus is in Nederlands rioolwater aangetroffen. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu . Sommige patiënten met COVID-19 hebben het nieuwe coronavirus in de ontlasting. Die ontlasting komt via de toiletten in het riool terecht.

Het onderzoek toont, volgens het RIVM, aan dat monitoring van het rioolwater een goede methode is voor het vaststellen van virusinfecties bij mensen die besmet zijn. Met dezelfde techniek werden eerder al virussen als het noro, polio en mazelen aangetoond in afvalwater. “Afvalwatermedewerkers zijn beschermd tegen het virus als zij zich houden aan de hygiënevoorschriften. Ze moeten direct contact met nevel van afvalwater vermijden en persoonljke beschermingsmiddelen dragen.”, aldus de overheidsdienst.

In afvalwater in Amsterdam, Tilburg, Schiphol en bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie dat ook het afvalwater afkomstig van Loon op Zand zuivert, is het nieuwe coronavirus aangetoond. De eerste vinding was binnen een week na de eerste positief geteste patiënten in Nederland vanaf 27 februari. Of er al monsters in Zwolle zijn genomen is nog niet bekend.

COVID-19

Na het uitbreken van de COVID-19 uitbraak in China in december 2019 werd op 27 februari 2020 de eerste patiënt in Nederland positief getest. Een deel van de COVID-19 patiënten heeft diarree. En het nieuwe coronavirus wordt bij een deel van de geïnfecteerde personen in ontlasting aangetoond.

Op de vraag of het virus ook in het drinkwater terecht kan komen laat het RIVM weten: “Er is in Nederland strenge wetgeving om de veiligheid van drinkwater te bewaken. Daarbij wordt rekening gehouden met virussen en dat zou ons moeten beschermen tegen het Coronavirus.”

Gerelateerde artikelen

Back to top button