JarabiRadio

Niafunké: bakermat van de Maliblues

Mali Blues koning Ali Farka Touré in Jarabi, een uurtje Afrikaans

Zwolle – Op de foto hieronder staat Ali Traoré als kind met een door hem zelf gemaakte ‘gitaar’ Ali is tegenwoordig gitarist en frontman van een beginnend bandje genaamd Espoir de Niafunké. De hoop van Niafunké. Dit kleine stadje ligt aan de oever van de rivier de Niger in Noord-Mali. Iedereen die ook maar iets van Afrikaanse muziek weet kent het stadje want hier kwam de grote gitarist Ali Farka Touré vandaan. Hij was er ooit burgemeester en er staat zelfs een standbeeld van hem.

In de uitzending vandaag een nummer van hem van het magistrale album In the heart of the moon. Ali Farka Touré maakte het samen met top koraspeler Toumani Diabaté. Ook Ry Cooder werkte aan het album mee. Het verhaal gaat  dat de heren voor de opnames geen enkele keer repeteerden. Dat pakte goed uit want het album werd in 2005 bekroond met een Emmy Award.

Ook in de uitzending een nummer van het album van Hama Sankare de calabasspeler van Ali Farka Touré. Het  dit jaar verschenen album Belébé klinkt fris en modern. Het is Samake’s debuutalbum wat opmerkelijk genoemd mag worden aangezien hij de zestig ruim is gepasseerd. Dat de op 7 maart 2006 overleden Mali blues held Ali Farka Touré nog altijd een inspiratiebron is voor jonge muzikanten is te zien op de jeugdfoto van Ali Traoré en zijn zelfgemaakte gitaar.

Wie denkt dat de uitzending van vandaag een Malinese aangelegenheid wordt heeft het mis. De uitzending  gaat ook naar Zimbabwe, Kameroen, Marokko, North-Carolina én Dalfsen

Luister hier live mee

Gerelateerde artikelen

Controleer ook
Close
Back to top button