Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVideo NieuwsVoorpagina

Het is Nationale bijentelling dit weekend: tel je mee?

Zwolle – In heel Nederland worden aankomende zaterdag en zondag wilde bijen geteld. Ook in Zwolle. Dat is een initiatief van stichting De Nationale Bijentelling om de wilde bij te redden. Hoe meer bijen er worden geteld, hoe meer informatie er vrij komt over de bijen. Meedoen kan via de website van de bijentelling of via de bijentelformulieren die je bij de supermarkt kunt krijgen.

Bijentelling website

“Om inzicht te krijgen hoe het gaat met de bijen, is het belangrijk om ze te tellen. Het is een soort publieksactie geworden om mensen bewust te maken dat het slecht gaat met de wilde bijen,” vertelt Fraukje Idsardi, wilde bijenliefhebber.

© RTV Focus Zwolle – Foto: Lisanne Hop

Paardenbloemen

“Er zijn ooit 360 bijensoorten geteld. Een aantal zijn al definitief verdwenen,” waarschuwt Idsardi. “De paardenbloem is de meest bezochte bloem voor bijen. Bij groene grasvelden zie je amper nog paardenbloemen. Ook in achtertuinen is alles versteend. Er komen minder bijen omdat er minder leefgebied is.”

Bijen tellen gebeurt drie keer per jaar. Rond april verschijnen de eerste herkenbare bijensoorten al.

Essentieel

Wilde bijen zijn onmisbare diersoorten. Bij het woord ‘bij’ denk je al snel aan een honingbij. Er zijn nog veel meer soorten bijen die deel uitmaken van de natuur en van levensbelang zijn. Veel wilde bijen zijn bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de teelt. Ze bestuiven onze fruitbomen. Het gaat dus niet om honingbijen maar om wilde bijen.

 

© RTV Focus Zwolle – Foto: Lisanne Hop
Het Insectenhotel
© RTV Focus Zwolle – Foto: Lisanne Hop

Gerelateerde artikelen

Back to top button