Zwolle- In drie kwartier van Zwolle naar Amsterdam-Zuid met de trein: is dit verre toekomstmuziek of dichterbij dan je denkt?
In de nacht van vrijdag op zaterdag testte de NS in samenwerking met de noordelijke provincies en ProRail hoe snel dit nu al kan met de huidige intercity en spoorinfra. Aan boord van de testtrein reisden ProRail baas Pier Eringa, NS baas Roger van Boxtel en regionale bestuurders mee.
tekst gaat verder onder de foto
Nachtelijke testrit
De snelle intercity vertrok vannacht om 00.02 uur vanaf station Groningen. De trein reed via Zwolle, Almere Centrum, Amsterdam-Zuid en Schiphol naar Den Haag Centraal. De testtrein sloeg onderweg de stations Assen, Lelystad Centrum en Leiden Centraal over en reed met een hogere snelheid van 160 km per uur over de Hanzelijn. Momenteel wordt daar nog 140 km per uur gereden.
Met deze aanpassingen was de testtrein een kwartier korter onderweg dan normaal. De trein haalde een topsnelheid van 163 km/u per uur op de Hanzelijn.
Meer ambitie
Vorig jaar deed Pier Eringa een oproep aan Noord- en Oost-Nederland: toon meer ambitie in het verkorten van de treinreis van en naar de Randstad. Al op korte termijn moet het mogelijk zijn om de reistijd met minuten te verkleinen. Betrokken partijen als de provincies Groningen en Friesland, NS en ProRail hebben de handen ineengeslagen, en een van de acties die hieruit voort is gekomen is de organisatie van de proefrit door NS.
tekst gaat verder onder de foto
Vervolg
Met de testtrein onderzoeken de betrokken partijen wat er nodig is voor een versnelling op het gebied van onder meer treintechniek, infrastructuur en de dienstregeling. De wens van de noordelijke provincies is om deze snelle trein tussen de Randstad en het noorden en oosten van het land zo spoedig mogelijk te laten rijden. Door snelheidsverhoging op het baanvak en compenserende maatregelen moeten ook alle tussenliggende stations kunnen profiteren.
Belang snelle treinverbinding
Het wordt steeds drukker in Nederland. De aantrekkende economie zorgt voor meer mobiliteit en steeds langere files op de weg. Het sneller maken van de spoorverbinding tussen de Randstad en Noord- en Oost-Nederland kan een belangrijke bijdrage leveren aan het leefbaar en bereikbaar houden van heel Nederland.