EconomieNieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

Verslag: Themadebat Zwolse gemeenteraad over werk en inkomen

Zwolle – Maandagavond 5 februari 2024 was er in de gemeenteraad van Zwolle een themadebat over economie, werk en inkomen. Diverse partijen kwamen aan bod en wethouder Paul Guldemond kon reageren op hun vragen en opmerkingen.

Wethouder Guldemond vond de vragen van de diverse partijen heel belangrijk, en probeerde er een samenhangend verhaal van te maken in zijn beantwoording. De visie van de gemeente stuurt op duurzame ontwikkeling van Zwolle. Daarnaast reageerde de SP op een uitspraak van de VVD, dat mensen in de bijstand daar graag willen blijven omdat ze te lui zijn om te werken. Volgens Guldemond en GroenLinks en de SP is dat absoluut niet zo. Juist door hen vroeg te helpen, en niet een wachttijd voor het verkrijgen van bijstand in te voeren, maken zij meer kans op de arbeidsmarkt.

Impact ondernemen

Ook impact ondernemen kwam volop aan bod in het debat. Impact ondernemerschap betekent dat je je werk inzet voor het behalen van een maatschappelijk of duurzaam doel. Dat kan inhouden dat je een eigen impact onderneming start of dat je werkzaam bent voor een onderneming (of organisatie) die impact primair tot doel heeft. Wethouder Guldemond vindt het belangrijk dat bedrijven die dit willen aan de voorkant worden geholpen. Jonge ondernemers zijn vaak al overtuigd van het belang en zitten hier goed in, bestaande ondernemingen hebben vaak nog een zetje nodig. De wethouder wil net als de VVD ‘naast de mensen op de duikplank gaan staan’ zodat zijn durven springen.

Iedereen meedoen

Door te werken kan iedereen meedoen, en daar zijn ook alle partijen en de wethouder van bewust. Er moet een kennispool komen voor ondernemers en andere belanghebbenden. Vrijwilligerswerk en betaald werk is daarbij volgens GroenLinks en de wethouder van even groot belang. De VVD waardeert betaald werk echter hoger, omdat daarmee andere zaken in de samenlevig betaald kunnen worden. De wethouder wil niet het kind met het badwater weggooien, en daarom wil hij doorgaan met de slimme aanpak.

Over kleine impact ondernemers zegt de wethouder dat hij ze wil betrekken in het beleid en dat er een klankbordgroep is. De doelgroep wordt zo breed mogelijk. Ook is er een onderscheid tussen impact ondernemers, ondernemers die impact willen maken en sociaal ondernemerschap. Bij het één is duurzaamheid ook belangrijk, bij het ander vooral inclusiviteit. Dat houdt in het werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zoals bijvoorbeeld rolstoelafhankelijken.

Gemeenteraadsvergaderingen zijn openbaar en te volgen op maandagavonden vanaf 19.30 uur op de publieke tribune in het gemeentehuis of via de livestream op www.zwolle.nl/gemeenteraad. Hier zijn ook de agenda en stukken in te zien. Tevens is het later terug te kijken. Inspreken kan via raadsgriffie@zwolle.nl. Let wel op de indientermijn. 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button