Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Mondkapje in het OV verplicht vanaf 1 juni

Zwolle – Vanaf vandaag, Pinkstermaandag 1 juni 2020 is een mondkapje verplicht in de bus, trein, tram en metro en op de veerboten naar de Waddeneilanden. Dit geldt voor reizigers van 13 jaar en ouder en OV-personeel. Reizigers moeten daarvoor een niet-medisch mondkapje of een zelfgemaakt mondkapje gebruiken. Dit om ervoor te zorgen dat medische mondkapjes voor de zorg beschikbaar blijven.

Welk type niet-medisch mondkapje heb ik nodig in het OV?

Voor gebruik in het openbaar vervoer is een niet-medisch mondkapje zonder filter, bijvoorbeeld van katoen, voldoende. Mondkapjes die worden verkocht in bijvoorbeeld supermarkten en drogisterijen kunnen worden gebruikt in het openbaar vervoer. U kunt ook zelf een mondkapje maken. Bekijk de voorbeeldinstructie voor een niet-medisch mondkapje. Een sjaal, het gebruik van een kraag van een jas of bijvoorbeeld mondkapjes gemaakt van een sok zijn niet toegestaan in het openbaar vervoer.

Een sjaal, het gebruik van een kraag van een jas of bijvoorbeeld mondkapjes gemaakt van een sok zijn niet toegestaan in het openbaar vervoer.

Hoeveel stuks niet-medische mondkapjes heb ik nodig?

U heeft bij elke reis met het openbaar vervoer een nieuw of gewassen exemplaar nodig. Reist u 1 keer in de ochtend en 1 keer in de middag, dan heeft u er 2 nodig.

Ik heb geen mondkapje, mag ik met het openbaar vervoer?

Nee, u mag dan niet reizen met het openbaar vervoer. Een mondkapje is vanaf 1 juni 2020 verplicht voor reizigers van 13 jaar en ouder. U kunt een niet-medisch mondkapje dragen. Bekijk de voorbeeldinstructie voor een niet-medisch mondkapje. Reist u toch zonder mondkapje met het openbaar vervoer? Dan kunt u een boete krijgen van € 95.

Gerelateerde artikelen

Back to top button