Huis & TuinNatuur & DuurzaamNieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVideo NieuwsVoorpagina

Minstens 51.000 tegels gewipt, nu als muur gerecycled

Tegels wippen voor een groener Zwolle was een succes

Zwolle – De 51.000 tegels die Zwollenaren een jaar lang hebben gewipt, hebben een nieuw doel. Vanaf deze week worden de tegels hergebruikt als muurtje op het plein van de Diezerkade. Deze tegels zijn gewipt in teken van het NK Tegelwippen.

Klimaatwethouder Ed Anker is zeer tevreden met het grote aantal.  “Er zijn in Zwolle 51.280 tegels uit de tuinen gehaald. We hebben meegedaan aan het Nederlands Kampioenschap tegelwippen. We hebben een jaar lang zoveel mogelijk tegels uit tuinen gehaald. Een groot deel daarvan zit nu in dit muurtje. Het wordt ook op andere manieren hergebruikt in straatwerkzaamheden.”

Vorig jaar diende GroenLinks partijlid Lennart Hartman een motie in over het NK Tegelwippen. Volgens het partijlid was het belangrijk om mee te doen in teken van klimaatverandering. “Ik vond dat wij als stad mee moesten doen aan het NK Tegelwippen. Het is een landelijk initiatief om gemeenten uit te dagen om in wedstrijdvorm zo veel mogelijk stenen uit de stad te halen en dit voor groen te vervangen.”

Na het grote aantal gewipte tegels heeft Zwolle gewonnen van Deventer. Dankzij de fanatieke Zwollenaren die graag een handje hielpen, wist Zwolle op de 9e plaats van het NK Tegelwippen te belanden. Daarvoor mocht Zwolle een tegel in ontvangst nemen met de slogan ‘wippen is beter dan winnen.’

Initiatiefnemers

Volgens Hartman heeft Zwolle het aantal gewipte tegels vooral te danken aan organisaties en buurtwijken. “De groene organisaties zijn er echt mee aan de haal gegaan. Vrijwilligersverenigingen waren er enthousiast mee bezig.” Buurtwijken hadden vooral tijdens Burendag het initiatief genomen om hun buurt te vergroenen. “Ik denk ook dat Zwollenaren graag wilden winnen van Deventer,” grapt het raadslid.

Belang

“Het belangrijkste is dat we met de klimaatverandering zien we steeds warmere zomers en heftigere regenbuien. Dat water moet weg en die hitte moeten we tegengaan,” vertelt Hartman.

“Er liggen nog steeds teveel tegels in tuinen. We hebben daar last van. Bij grote regenbuien kan het water niet goed weg. Dat moet ergens de grond in kunnen zakken. Bij hoge temperaturen warmen de tegels op en koelt het niet af. Dan wordt het veel te heet in de stad. We hebben meer groen nodig en minder stenen,” legt de klimaatwethouder uit.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button