112 nieuwsNatuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Ministerie houdt informatieavond Lelystad Airport in Zwolle

Dinsdag 19 september - Nieuwe Buitensociëteit

Zwolle – Voor iedereen die meer wil weten of vragen heeft over de vlieghoogtes, vliegroutes en mogelijk lawaai en andere overlast door de de nieuwe vluchtplannen op Lelystad Airport kan 19 september in Zwolle aanschuiven bij de Nieuwe Buitensociëteit. Daar wordt een informatiebijeenkomst gehouden over de uitbreiding van het vliegveld en over de vliegroutes van en naar Lelystad.

De informatiebijeenkomst Voor Zwolle is op 19 september om 19.30 uur in de Nieuwe Buitensociëteit bij het station Zwolle.


Het programma van de bijeenkomst is:

19.00 – 19.30 uur Inloop met koffie en thee
19.30 – 20.00 uur In groepen: kennismaken en inventariseren belangrijkste vragen
20.00 – 20.15 uur Informatiemarkt
20.15 – 21.15 uur Samenvatten opgehaalde vragen
Toelichting ontwikkeling Lelystad Airport en uitgangspunten vliegroutes
Toelichting op ligging, hoogtes en hinder van de vliegroutes
Met elkaar in gesprek: bespreken belangrijkste vragen en zorgen
21.15 – 22.00 uur Mogelijkheid tot een bezoek aan de informatiemarkt

Er zijn ook informatiebijeenkomsten in Dalfsen (18 september) en Steenwijk (20 september).

Aanmelden

Uitbreiding Lelystad Airport

Omdat luchthaven Schiphol tegen zijn grenzen loopt is besloten een deel van de vluchten te verplaatsen naar de vliegvelden Lelystad en Eindhoven. Lelystad Airport vangt vanaf 2019 vliegtuigen op als overloop van Schiphol. De aanvlieg- en vertrekroutes liggen boven grote delen van Overijssel, Gelderland, Drenthe en Fryslân. Er is in de provincies veel onduidelijkheid over de gevolgen van de huidige vliegroutes voor mens, natuur en milieu.

Vliegverkeer boven Zwolle

De aanvliegroutes voor baan 05 en baan 23 van Lelystad Airport liggen vlak langs de noordelijke bebouwingsgrens van Zwolle. De aanvliegroute naar baan 05 is nabij het nieuw te ontwikkelen deel van Stadshagen gelegen. De vliegtuigen die op Lelystad landen zullen daar langs vliegen op een hoogte van ongeveer 6.000 voet (1800 meter).

Na de eerste 5 jaar zijn er gemiddeld 30 vliegbewegingen per dag tussen 6.00 en 23.00 uur. Naar verwachting vliegen er dan 12 vliegtuigen per dag langs de noordrand van Zwolle naar Lelystad. Vertrekkende vliegtuigen zullen hier niet passeren, die vliegen ten zuiden van Zwolle op een hoogte van meer dan 6.000 voet (1800 meter).

Duidelijk is dat Zwolle in het uiteindelijke scenario over ongeveer twintig jaar gemiddeld 50 vliegtuigen per dag aan de noordzijde hoort passeren op een hoogte van rond 6.000 voet (1800 meter) over. Rond 40% van de tijd – bij oostenwind – komen ze langs de noordrand van Stadshagen. Dit is goed merkbaar, zie de animatie (externe link) op de website van de Alderstafel. In de overige 60% vliegen de toestellen ten noordoosten van Zwolle naar Ens om daar de daling in te zetten naar baan 23. Deze route loopt minder dicht langs Zwolle.

Gerelateerde artikelen

Back to top button