Nieuws uit Zwolle

Coronatoegangsbewijs voor niet-essentiële winkels op lokaal niveau?

Zwolle – Gisteren maakte het demissionaire kabinet bekend dat de mondkapjes weer verplicht worden in alle winkels om de besmettingen in te dammen. De winkeliers die zijn aangesloten bij de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) hebben het kabinet toegezegd mee te werken aan de invoering van de mondmaskerplicht. Maar winkeliers willen niet meewerken aan de invoering van een coronatoegangsbewijs, ook al zal dat mogelijk alleen lokaal worden ingezet.

“Het is onuitvoerbaar, onbetaalbaar en staat in geen verhouding tot de mate waarin ‘winkelen’ bij zou dragen aan de verspreiding van het virus. ‘Winkelen’ heeft nog nooit in de top-25 setting van besmetting gestaan in de rapportages van het RIVM en zou maar voor 0,7% van de verspreiding verantwoordelijk zijn”, aldus Eus Peters, directeur van de RND.

De winkeliers die aangesloten zijn bij de RND, de brancheorganisatie voor filiaal- en grootwinkelbedrijven in de non-food, zeggen begrip te hebben voor de nieuwe coronamaatregelen en zullen landelijk meewerken aan de invoering, net zoals vorig jaar op 1 november ook is gebeurd. Ook zullen winkeliers andere bekende maatregelen doorvoeren om drukte in de winkel te voorkomen.

”Onuitvoerbaar”

Het kabinet maakte echter ook bekend de komende weken te werken aan een wetswijziging die het mogelijk maakt om op lokaal niveau de inzet van een coronatoegangsbewijs mogelijk te maken in niet-essentiële winkels. Dat is volgens de aangesloten ondernemers onacceptabel en onuitvoerbaar.

“Invoering van een QR code aan de deur van de niet-essentiële detailhandel is buitenproportioneel, want ‘winkelen’ draagt aantoonbaar niet bij aan de verspreiding van het virus als echte doorstroomlocatie. Het is daarnaast technisch onuitvoerbaar en onbetaalbaar voor winkeliers. Daar moet een heleboel geld bij, als we al de mensen kunnen vinden om aan de deur te gaan staan.”, aldus Eus Peters, directeur van de RND. “Geen enkele maatregel heeft op lokaal niveau effectief stand gehouden de afgelopen tijd. In Nederland liggen winkel- en verblijfsgebieden daarvoor te dicht bij elkaar. Er is draagvlak voor bekende en beproefde maatregelen in de detailhandel, maar niet voor het toepassen voor een coronatoegangsbewijs aan de deur’’, aldus Peters.

Gerelateerde artikelen

Back to top button