Nieuws uit ZwolleVideo NieuwsVoorpagina

Meelwormen als diner? Zwols bedrijf kweekt meelwormen voor consumptie

Zwolle – In de toekomst gaan we ze waarschijnlijk nog veel vaker zien op ons bord: meelwormen. Tenminste wel als het aan ondernemer Wouter Simons ligt. De Zwolse ondernemer is druk bezig met de startup EntoBreed.

Simons wil op een duurzame manier eetbare meelwormen kweken. Het is de bedoeling dat de productie van de kleine diertjes een minimale impact heeft op de leefomgeving en het milieu. Zo worden de meelwormen gevoerd met reststromen uit de voedingsmiddelenindustrie. De meelwormen worden verwerkt in levensmiddelen en vleesvervangers. De insectenmest die overblijft verkoopt het bedrijf als vervanger van kunstmest.

Verbazing

”Mensen zijn vaak eerst heel erg verbaasd, maar wanneer ik wat meer vertel, worden ze meestal heel enthousiast, met name over het duurzame aspect en het hele proces van eiwittransitie.” Simons heeft een verleden als landbouwkundig ingenieur. Na een aantal omzwervingen wilde hij meer gaan doen in de agrarische sector, maar dan wel in het duurzame segment. ”Het kweken van meelwormen is heel duurzaam. Wij kweken bijna energieneutraal meelwormen op deze locatie. Onze footprint is klein.”, aldus de ondernemer.

Foto: RTV Focus

Vegetarisch?

”We laten het heel erg over aan de foodinovatiebedrijven, over wat ze kunnen doen met onze ingrediënten. We zoeken echt de samenwerking op met verschillende partijen.” De vegetarische bond zegt dat meelwormen dieren zijn en dat het dus niet vegetarisch is, volgens Simons is het vooral belangrijk om te kijken naar het duurzaamheidaspect van meelwormen: ”De negatieve foodprint, de lage CO2 reductie, het lage land- en watergebruik. Daar proberen we echt ons meerwaarde toe te voegen.”

Foto: RTV Focus

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button