Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Mechanische ventilatie veel basisscholen IJsselland onvoldoende

GGD IJsselland en Twente hebben bij 62 basisscholen in Overijssel onderzoek gedaan naar de werking van de mechanische ventilatie. De scholen konden gratis mee doen, dankzij een subsidie van het Ministerie van OCW en I&M. Uit het onderzoek blijkt dat de ventilatie te wensen overlaat.

Goede ventilatie is belangrijk

GGD IJsselland vindt het belangrijk dat kinderen in frisse, schone lucht les krijgen. Als er te weinig geventileerd wordt, kunnen kinderen hoofdpijn krijgen, daalt hun concentratie of nemen astmaklachten toe. Dat wil de GGD voorkomen. Daarom hanteert de GGD een ventilatienorm. Deze norm is afhankelijk van het aantal personen in de klas. Dus: hoe meer leerlingen er in de klas zijn, hoe meer ventilatie (frisse lucht!) nodig is. En: hoe ouder de leerlingen, hoe meer frisse lucht nodig is.

Mechanische ventilatie en ventilatiecapaciteit vaak niet volgens de norm

De GGD heeft in 130 klaslokalen op 62 basisscholen de ventilatie onderzocht. Uit het onderzoek blijkt dat de ventilatie op basisscholen te wensen overlaat.

43% van de lokalen voldoet niet aan de GGD-norm, waardoor de luchtkwaliteit in deze lokalen vaak onvoldoende is. Dit leidt tot een ongezond binnenmilieu en heeft een negatieve invloed op de gezondheid in de leerprestaties.

Opvallend is dat 57% van de lokalen niet voldoet aan de wettelijke norm van het Bouwbesluit. Dit kan diverse oorzaken hebben, bijvoorbeeld een te lage capaciteit bij oplevering van het lokaal, vervuiling van het systeem of verkeerd ingeregelde ventilatiesystemen.

Op 23 van de 62 basisscholen (37%) is de ventilatie in orde. Daar voldoen alle lokalen aan de GGD-norm én aan het Bouwbesluit.

Gerelateerde artikelen

Back to top button