Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Massale steun voor Zwolse oproep opvang kinderen Lesbos

Zwolle – De weigering van de Nederlandse regering om vluchtelingkinderen in Nederland op te vangen heeft geleid tot veel kritiek. Ook in de Zwolse samenleving. 97 Zwolse predikanten, voorgangers, politici, artsen, wetenschappers en schoolbestuurders deden afgelopen maandag een oproep aan de Tweede Kamer voor een betere oplossing.

Op 7 mei 2020 zond staatssecretaris Broekers-Knol een brief naar de Tweede Kamer over hoe het kabinet hulp wil geven aan alleenstaande minderjarige vluchtelingen in Griekenland. De Nederlandse hulp bestaat uit de financiering van een programma voor opvangplekken van 48 alleenstaande minderjarige vluchtelingen op het Griekse vasteland. De regering verwacht hiermee over een periode van drie jaar ruim 500 alleenstaande minderjarigen in Griekenland te kunnen helpen.

Stil protest

De brief heeft tot een storm van kritiek geleid. Ook omdat 15 andere Europese landen wél hebben aangegeven kinderen in hun land te willen opvangen. Inmiddels hebben 118 Nederlandse gemeenten, waaronder Zwolle, het kabinet opgeroepen om alsnog kinderen in Nederland op te vangen. Eerder deden tientallen politici, artsen, hulp- en mensenrechtenorganisaties, wetenschappers en BN-ers in een manifest hetzelfde. En vorige week, op 4 juni, werd in 25 gemeenten, waaronder Zwolle, een stil protest georganiseerd.

Ik ben zelf een paar weken op Lesbos geweest om te helpen. Echt, al die 22.000 mensen leven daar in onmenselijke omstandigheden, maar deze kinderen zijn bovendien hun familie kwijt. Ze staan letterlijk alleen op de wereld. Philip Troost

Philip Troost

Oproep aan Tweede Kamerleden

Naast deze initiatieven werd op maandag 8 juni 2020 een oproep gedaan vanuit Zwolle aan alle 150 Tweede Kamerleden voor bewogenheid en solidariteit met vluchtelingkinderen. Philip Troost vertelt over het waarom van deze oproep: “Ik ben zelf een paar weken op Lesbos geweest om te helpen. Echt, al die 22.000 mensen leven daar in onmenselijke omstandigheden, maar deze kinderen zijn bovendien hun familie kwijt. Ze staan letterlijk alleen op de wereld. Ik vind hun situatie van een dusdanige onmenselijkheid dat dit absolute urgentie heeft. Als dan de vraag komt uit Griekenland en het aanbod uit onze samenleving, vind ik het onethisch als om politieke overwegingen geen opvang in Nederland wordt geboden”.

25 dominees

Philip Troost over waarom meer dan 25 dominees de oproep ondertekenen: “Ik zie dat kerken het als hun roeping zien om op dit moment op te staan. Ik zou ook teleurgesteld zijn als ze dit niet zouden doen, want God heeft gerechtigheid en barmhartigheid hoog in zijn vaandel staan. Het is zo mooi dat ik continue mails kreeg van dominees als: “Natuurlijk moet mijn naam eronder!” Dan proef ik de heilige verontwaardiging. Ik vertrouw erop dat ook elke politicus ergens een snaartje in zich heeft van compassie en medemenselijkheid. En ik hoop dat dit snaartje door de oproep geraakt wordt en er bereidheid ontstaat om het regeringsbesluit te heroverwegen”.

Ruth Stoorvogel

Ruth Stoorvogel onderkent dat het niet gemakkelijk zal zijn: “Laten wij als Nederland ons steentje bijdragen en niet wegkijken. En ja, het opnemen van deze kinderen kent haar eigen risico’s en dynamiek. Het is niet gezegd dat het makkelijk zal zijn of voor iedereen goed komt. Maar liefde is altijd bereid tot het nemen van risico’s. Laten wij deze kinderen liefde betonen en handelen als het beschaafde land dat wij zo graag willen zijn”.

Gerelateerde artikelen

Back to top button