KabelkrantNieuws uit ZwolleSportVoorpagina

VV Berkum naar eerste winst bij Olde Veste

Zwolle – Berkum 1 heeft in een enerverend duel met 1-2 gewonnen bij d’Olde Veste ’54. De Zwolse equipe speelde een uur in ondertal en gaf toen een voorsprong ongelukkig weg, maar trok in blessuretijd via een strafschop toch voor de eerste keer dit seizoen de winst naar zich toe.

“Een verdiende overwinning. Wij hadden voor rust óók al een penalty moeten hebben. Krijg je die dan is het 0-2 en is het gespeeld,” vond Berkum-trainer Arno Hoekstra. “We hebben het qua strijdplan wat anders neergezet, hier kunnen we verder mee.”

Snelle rush

Berkum kwam goed uit de startblokken en dat leverde snel succes op toen Björn Bakker de bal onderschepte en Frank van der Burg op pad stuurde. De deze middag uitblinkende Berkum-back gaf, na een snelle rush, goed voor op Martijn Brakke die het karwei prima afmaakte: 0-1. Een minuut later leek een verdubbeling van de voorsprong binnen handbereik, na een overtreding op Bakker in het Steenwijkse strafschopgebied. Dat leverde wél een gele kaart op voor Martijn Strijker, maar scheidsrechter Sven Spaan vond tot veler verrassing dat de overtreding buiten ‘de 16’ was begaan en gaf geen strafschop.

Berkum was dominant, maar kreeg na een half uur een optater. Brakke kwam te laat in een duel met Olde Veste-captain Jason Huisman en arbiter Spaan vond dat genoeg voor een directe rode kaart voor de Berkum-spits. Het overtal leidde daarna niet tot echte kansen voor Olde Veste en Berkum leek ongeschonden de pauze te halen. Een minuut voor rust volgde echter een nieuwe opdoffer voor de bezoekers. Bij een ongelukkige botsing raakte Berkum-keeper Huib Veurink zijn eigen captain Marc van der Meulen, die met ogenschijnlijk flink letsel van het veld moest. In de daarna wel zéér ruim bemeten blessuretijd bokste keeper Veurink een bal weg, waarop Sten Toeter van buiten het Zwolse strafschopgebied uit kon halen voor de verrassende 1-1.

Rentree na half jaar

Na de hervatting golfde het spel redelijk op en neer, waarbij Olde Veste met een man meer niet echt een stempel kon drukken. Na een uur maakte Chris van der Meulen, met een half jaar zwaar blessureleed achter de rug, zijn rentree en dat zorgde voor meer dreiging van de bezoekers. De Zwolse linkerspits bleek nog niet over het juiste wedstrijdritme te beschikken en kwam oog in oog met Olde Veste-keeper Tom Holleboom te struikelen. In de slotfase kantelde het duel echter alsnog.

Eerst pakte Jason Huisman binnen enkele minuten twee keer geel, waardoor ook Olde Veste met 10 man kwam te staan, en in de slotminuut werd er in het Steenwijker strafschopgebied hands gemaakt. Dat leverde nu wél een penalty op en die werd door Chris van der Meulen, in blessuretijd, onhoudbaar binnen geschoten: 1-2.

Na deze kostbare eerste overwinning staat Berkum nog laatste in de 4e Divisie B maar de Zwollenaren zijn dichter naar de concurrentie gekropen. Dat biedt hen de kans om de komende weken uit de gevarenzone te komen en met de in Steenwijk getoonde inzet en het bij vlagen uitstekende spel moet dat ook mogelijk zijn.

d’Olde Veste ’54-Berkum, 8 oktober 2022

Eindstand: 1-2 (1-1)
Scheidsrechter: Sven Spaan
Doelpunten: 7. Martijn Brakke (0-1), 45+10. Sten Toeter (1-1), 90+1. Chris van der Meulen (1-2) (penalty)
Gele kaarten: Alex van Hoesel (Berkum), Martijn Strijker, Tom Holleboom (Olde Veste)
Rode kaarten: Martijn Brakke (Berkum), Jason Huisman (Olde Veste, 2 x geel)
Opstelling Berkum: Huib Veurink, Dennis Horstman, Frank van der Burg, Alex van Hoesel, Jorben Nieuwenhuis, Marc van der Meulen (45+5. Boaz Rahajaan), Mike van Ekeren, Björn Bakker, Martijn Brakke, Giorney Rojer (62. Chris van der Meulen), Bas van Wijnen (62. Ivar Nijboer)
Opstelling Olde Veste: Tom Holleboom, Nick Spijker, Jason Huisman, Martijn Strijker (41. Bas de Vries), Patrick de Vente (81. Jetse Suiker), Davy Kuurman, Mehran Ali Pour Asli, Jeffrey Dijkstra (75. Noel Bacuna), Sten Toeter, Juules Kwant, Leon Hertong