Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Marion Bloem Indië herdenking Zwolle: ‘Door leed voorouders besef je hoe breekbaar vrijheid is’

Video: Mina Shodjaipoor

Zwolle – ‘Het is fijn dat de hemel meehuilt met onze herdenking’. Dat zei schrijfster en filmmaakster Marion Bloem,  toen tijdens de Indië herdenking donderdagavond, de regen met bakken uit de hemel kwam. In Park Eekhout werd die avond de bevrijding van Nederlands Indië gevierd en de slachtoffers herdacht van de Tweede Wereldoorlog in Azië, de postkoloniale oorlog en de kwestie Nieuw-Guinea.

Loco-burgemeester René de Heer stond die avond stil bij deze ‘vergeten oorlog’. “Iedereen denkt bij 4 en 5 mei aan de afloop van de Tweede Wereldoorlog en de dodenherdenking. Maar er was ook nog een andere oorlog. In Azië vocht Japan tegen de Nederlanders en de meeste inwoners van Nederlands-Indië. Die oorlog is een beetje vergeten, daar denken eigenlijk niet zo heel veel mensen aan. ”

Interview met René de Heer

Foto © RTV Focus Zwolle

Stichting Budi Santoso1995 organiseert daarom ieder jaar samen met de commissie Herdenking 15 augustus de Herdenking in Zwolle. Het bestuur van de stichting is blij dat schrijfster Marion Bloem aanwezig kon zijn: “Het is belangrijk om de herinnering aan die periode uit onze geschiedenis levend en aantrekkelijk te houden. De aanwezigheid van Bloem draagt daaraan bij.”

Bloem is schrijfster van vele romans die vaak met de Nederlands-Indische geschiedenis te maken hebben. Ze is dochter van Nederlands-Indisch ouders die in 1950 uit Indonesië waren gevlucht. “Voor de mensen die na die periode terugkwamen in Nederland was het moeilijk. Het land van hutspot”, vertelt schrijfster Marion Bloem tijdens de herdenking. “Je mocht niet klagen, want onze oorlog (red. Tweede Wereldoorlog in Europa) was veel erger, en dat ging je ook geloven”.

Het land van hutspot. Je mocht niet klagen, want onze oorlog was veel erger, en dat ging je ook geloven Marion Bloem

Marion Bloem © Peter Denekamp

Loco-burgemeester de Heer bevestigd dit: “Er zijn veel mensen, die ouders hebben die die oorlog hebben meegemaakt en daar de eerste jaren niet over konden praten. Je kwam in Nederland en je mocht het er niet over hebben. Gelukkig kan er tegenwoordig steeds meer over worden gepraat.”

Interview met Marion Bloem

Dat praten helpt weet ook Marion Bloem. “Het is belangrijk om te weten waar je vandaag komt en wat voor leed je ouders en je voorouders hebben doorgemaakt. Pas dan besef je hoe breekbaar die vrijheid is die wij op dit moment beleven. Wij wel. Heel veel mensen niet.” Ze besluit dan ook met een boodschap voor de derde en vierde generatie: “Laten we niet vergeten dat anderen hebben gevochten voor onze vrijheid. Met veel verdriet en verlies. Ook als die anderen er al lang niet meer zijn”.

Interview met Generaal- majoor b.d. Leen Noordzij

Stichting Budi Santoso1995

De Stichting Budi Santoso1995 vindt het belangrijk om de derde en vierde generatie bij de herdenking te betrekken. Zo komt er een nieuwe website, is er een nieuwe facebookpagina. Het bestuur is druk bezig met o.a. vrijwilligers te werven voor nieuwe functies binnen de stichting en zinnen ze samen op activiteiten voor 2020. Bestuurslid Folmer: “Dan vieren we 75 jaar bevrijding van het koninkrijk der Nederlanden. Dat willen we natuurlijk niet zomaar voorbij laten gaan. Als mensen hierover mee willen denken dan zijn ze van harte welkom.” De Stichting gaat van naam gaat veranderen in stichting “herdenking 15 augustus Zwolle”. Dit omdat de naam Budi Santoso1995 voor veel mensen minder bekend bij het grote publiek en minder duidelijk is wat voor doel de stichting voor ogen heeft.

Schrijfster Marion Bloem

Marion Bloem (Arnhem, 1952) is dochter van Indische ouders. Bloem schreef meer dan veertig boeken en met meer dan 350.000 verkochte exemplaren is romandebuut Geen gewoon Indisch meisje uit 1983 haar bekendste werk. Ook schreef ze Een meisje van honderd (2012), over de geschiedenis van Indonesië. Haar gedicht Vrijheid, in 1999 geschreven in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, verscheen in meer dan honderd talen.
Indië herdenking © Peter Denekamp
Indië herdenking © Peter Denekamp

Gerelateerde artikelen

Back to top button