Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Maquette onthuld van de Diezerpoort; ooit grootste stadspoort van Zwolle

Zwolle – De Diezerpoort is herbouwd en staat vanaf zaterdag 7 mei in de Sassenpoort.

“Zwolle telde zo’n zeven stadspoorten. Drie grote, en vier kleinere. Van de drie grote Stadspoorten (Sassenpoort, Diezerpoort en Kamperpoort) is alleen de Sassenpoort bewaard gebleven. De Diezerpoort en Kamperpoort zijn al in de 19e eeuw afgebroken. Om het verhaal van de vestingstad Zwolle in de toekomst nog beter te kunnen vertellen is er nu een schaalmodel gemaakt van de Diezerpoort, ooit de grootste Stadspoort van Zwolle. ”, aldus Corry Gillissen van de Stichting Exploitatie Sassenpoort.

Jan en Ine van der Burgt maakten in 2008 een maquette van de Sassenpoort. Deze forse en zeer gedetailleerde maquette staat sinds juli 2021 in de Sassenpoort en wordt gebruikt voor educatieve doeleinden. Op verzoek hebben zij nu op dezelfde schaal een maquette gemaakt van de Diezerpoort. Een uitdaging omdat er geen foto’s of andere betrouwbare afbeeldingen beschikbaar zijn. Het was ‘detectivewerk’ waarbij de informatie kwam van de beschikbare afbeeldingen en geschreven teksten.

De maquette is tot stand gekomen met medewerking van Collectie Overijssel, de gemeente en Laurens Bouhuyzen die op basis van oude schilderijen, etsen en gravures een computermodel maakte van deze oude stadspoort.

Gerelateerde artikelen

Back to top button