SportVoetbal

Berkum naar onbekend Ajax

Zwolle – Berkum speelt zaterdag uit tegen de amateurtak van Ajax, een tegenstander die vooralsnog een grote onbekende is voor de Zwolse koploper van de Hoofdklasse B.

“We kennen ze niet maar er loopt bij Ajax genoeg kwaliteit rond, anders kun je niet bovenin meedraaien in deze klasse,” constateert Berkum-verdediger Jorben Nieuwenhuis. “We moeten ons eigen spel spelen en uitgaan van onze eigen kracht, dat hebben we afgelopen zaterdag ook laten zien.”

Overgeheveld

Ajax kwam vorig seizoen nog uit in de Hoofdklasse A en eindigde daar op een keurige zesde plek. Daarna werden de Amsterdammers, op eigen verzoek, overgeheveld naar de Hoofdklasse B. Ondanks een ware ‘volksverhuizing’ binnen de selectie, met 11 nieuwkomers en liefst 13 vertrekkende spelers, doet de ploeg van trainer Jorg Smeets het daar prima. Ajax begon weliswaar met een 1-2 verlies tegen SC Genemuiden en eind vorige maand werd er met 1-0 verloren van SDC Putten, maar de vijf andere duels werden gewonnen. Ook vorige week ging Ajax als winnaar van het veld, al was de 0-1 winst bij hekkensluiter Urk wel érg benauwd. Een dominant Ajax benutte in de eerste helft de kansen niet en liet Urk na rust steeds meer in de wedstrijd komen. Toen iedereen al uitging van een doelpuntloze remise zorgde een schot van Stanley Akoy er, na vier minuten blessuretijd, voor dat de Amsterdammers er alsnog met drie punten vandoor gingen. Daardoor staat Ajax nu derde in de Hoofdklasse B, met slechts één punt achterstand op de koplopers Berkum en Excelsior ’31.

Steek vallen

Berkum liet twee weken geleden een steek vallen door met 3-1 onderuit te gaan bij Excelsior, de eerste nederlaag voor de Zwollenaren van dit seizoen, maar herstelde zich afgelopen zaterdag goed door Staphorst met 2-1 te kloppen. In een gelijkopgaande eerste helft kwam Berkum op voorsprong na een mooie combinatie tussen Johnsen Bacuna en Chris van der Meulen, maar Staphorst kwam nog vóór rust weer langszij.
Toen Berkum na een uur spelen met 10 man verder moest leek een afstraffing in de maak voor de thuisclub, die een poosje niet meer kon doen dan de aanvalsgolven van de bezoekers tegenhouden. Een kwartier voor tijd trokken de hard werkende Zwollenaren de winst echter alsnog naar zich toe door een vlijmscherpe counter van Nieuwenhuis en Bacuna, die door de laatste doeltreffend werd afgerond. Omdat de concurrentie punten inleverde kwam Berkum daarmee weer op een gedeelde eerste plaats, maar Ajax zal die positie maar al te graag afhandig willen maken.
De wedstrijd Ajax-Berkum wordt zaterdag geleid door scheidsrechter Bart van Rijsbergen uit Maasland, die op Sportpark De Toekomst aan de Borchlandweg 16-18 in Amsterdam om 14.30 uur af laat trappen.