Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Drie Koninklijke Onderscheidingen in Zwolle

Zwolle – Burgemeester Peter Snijders reikte woensdag 5 april aanstaande omstreeks 20.15 uur de koninklijke onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau uit aan André van den Akker, Bregje van de Lisdonk en Koos Bakker. De onderscheidingen zijn toegekend op grond van hun verdiensten voor wijkvereniging Westenholte, Voorst en Frankhuis (wijkvereniging WVF) en hun inzet voor een duurzame Zwolse samenleving. De uitreiking was bij hun gezamenlijke afscheid als bestuurslid in wijkcentrum Het Anker.

Wijkkrant

Al ruim 30 jaar zet André van den Akker zich in voor zijn wijk Westenholte. Hij heeft een belangrijke verbindende rol. Zo maakt hij al jaren wijkkrant ‘De Stins’, zette hij de website op en voorziet hij de wijk van nieuwe informatie. Daarnaast is hij actief binnen toneelgroep Voorst en voor allerlei evenementen. De inzet van André van den Akker reikt verder dan Westenholte. Hij maakt zich al jaren sterk voor een duurzaam Zwolle als vrijwilliger bij het Repair-Cafe en is oprichter-bestuurslid van Blauwvinger Energie. Daarnaast is hij voor Groeneburenhof actief. Een initiatief voor actieve ondernemende 50-plussers die wat kleiner willen wonen en voor wie een duurzame, groene woonomgeving belangrijk is. Verder was hij een fervent Deltavlieger en actief bij Deltavliegvereniging Daidalos.

Wijkvereniging

Bregje van de Lisdonk zet zich al ruim 25 jaar in voor Westenholte als afwisselend voorzitter en penningmeester van wijkvereniging WVF. Als aanjager en coördinator speelt zij een belangrijke rol binnen de hechte wijk. Zij initieerde o.a. het houten speelkasteel dat gebouwd werd ter gelegenheid van het destijds 25-jarig bestaan van de wijkvereniging. Als algemeen bestuurslid van wijkcentrum Het Anker is Bregje van de Lisdonk de verbindende schakel tussen gemeente en wijkbewoners. Samen met haar partner André van den Akker zet zij zich ook in voor een duurzame samenleving: ze is betrokken bij coöperatie Blauwvinger Energie en Groeneburenhof.

Noaberschap

Algemeen bestuurslid en drijvende kracht van platform Stinskracht Koos Bakker zet zich ook al jaren in de volle breedte in voor zijn wijk. Stinskracht staat voor Noaberschap, waarbij hulp wordt aangeboden en gevraagd voor mensen die dat nodig hebben. Ook is hij de initiator van de herontwikkeling van het Stinspark, het enige archeologische Rijksmonument in Zwolle dat wordt ingericht tot wijk- en stadspark. Daarnaast is ook hij één van de kartrekkers van Groeneburenhof, is hij nog steeds actief voor zijn oude werkgever KPN en is hij secretaris van de Vereniging van Vrijzinnige Protestanten.

Gerelateerde artikelen

Back to top button