CoronavirusEconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

Lege winkelstraten in Zwolle: ‘De stemming is niet hoopvol’

Zwolle – Het is de afgelopen paar dagen erg leeg in de winkelstraten. Nadat de verstrekkende maatregelen werden doorgevoerd, daalde de winkelstaatdrukte op vrijdag met 33%, op zaterdag met 36% en op zondag met 50%. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau RMC dat ook in Zwolle via meetapparatuur het aantal bezoekers in de winkelstraten meet.

Een daling in het aantal klanten is nog niet het ergste scenario, aldus Ype Bosma van Citycentrum Zwolle. “We krijgen het pas echt zwaar als alle winkels dicht moeten. De stemming is niet hoopvol”.

De winkeliersvereniging is achter de schermen met de brancheorganisatie aan het inventariseren wat er dan moet gebeuren. “We hebben veel ketens in de binnenstad maar ook veel zelfstandig ondernemers. Met name voor die laatste groep is het volledig sluiten een angstig scenario. Je krijgt dan te maken met aanvragen voor arbeidstijdverkorting en kredieten. ” De organisatie is aan het kijken hoe ze de winkeliers hierin kunnen ondersteunen.

Het coronavirus komt in een tijd dat de winkeliers net weer omhoog krabbelden. “Na de financiële crisis en de trend van steeds meer online aankopen hadden de winkeliers  weer moed door de economische opleving.  “Gelukkig heeft Zwolle een gezonde binnenstad met een sterke regionale functie, maar het blijft nu kijken naar wat de overheid gaat besluiten”,  aldus Iepe Bosma.

Bureau RMC trekt nog een vergelijking met de bankencrisis in combinatie met extreem slecht weer in het eerste kwartaal van 2013. Dat zoog voor drie maanden de winkelstraten leeg en pas in het vierde kwartaal in dat jaar was er sprake van enige compensatie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button