Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Lange rijen voor het halen van een ‘prik’ in Zwolle verleden tijd

Zwolle – Het lange wachten in de rij om een prik te halen voor de Bof of de Rode Hond is voorbij. GGD IJsselland gaat de vaccinaties niet meer geven op één centraal vaccinatiemoment. Vanaf september worden door het jaar heen de kinderen individueel voor vaccinatie uitgenodigd op het eigen consultatiebureau.

Oproepen door het jaar heen

Kinderen van 9 jaar krijgen vanaf september door het jaar heen een oproep van het RIVM voor hun DTP- en BMR-vaccinatie. Deze vaccinaties vinden daarmee niet meer plaats tijdens één centraal moment. Meisjes van 12 jaar krijgen nog wel een uitnodiging voor een vast moment van de HPV-vaccinatie. Namelijk in de maanden maart en september.

Consultatiebureau in de buurt

Ouders/verzorgers en kinderen kunnen vanaf september voor de DTP-, BMR-, HPV- en overig vaccinaties terecht in het voor hen bekende consultatiebureau in de buurt. De vaccinaties worden daarmee gegeven in een bekende omgeving waar ruimte is voor persoonlijke aandacht. Ongeveer twee weken voor de vaccinatiedatum krijgen ouders en tienermeisjes een oproepkaart van het RIVM en een uitnodiging van GGD IJsselland. In deze uitnodiging staat het consultatiebureau aangegeven waar het vaccinatiemoment plaatsvindt. De consultatiebureaus in de regio IJsselland zijn ingericht voor kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar.

DTP, BMR en HPV

Alle kinderen in Nederland krijgen een uitnodiging om mee te doen aan het Rijksvaccinatieprogramma. Als kinderen 9 jaar oud zijn krijgen ze twee vaccinaties: de DTP- en BMR-vaccinatie. De DTP-vaccinatie biedt bescherming tegen de ziektes difterie, tetanus en polio. De BMR-vaccinatie tegen bof, mazelen en rodehond. In het jaar dat meisjes 12 jaar worden, krijgen ze met een tussenpose van een halfjaar twee keer een uitnodiging voor de HPV-vaccinatie tegen baarmoederhalskanker.

Telefonisch spreekuur

Soms hebben ouders of kinderen van tevoren een vraag. Bijvoorbeeld over het moment van vaccineren, de vaccinatie op zich of omdat een kind prikangst heeft. Er is hiervoor een telefonisch spreekuur: elke woensdag van 9.00 tot 12.00 uur, telefoon 038 – 428 16 25. Ouders en kinderen met vragen kunnen ook binnenlopen tijdens het inloopspreekuur op het consultatiebureau.

Meer informatie is ook te vinden op de pagina over het Rijksvaccinatieprogramma

Gerelateerde artikelen

Back to top button