Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Zwolse kostschool voor jongemannen die naar de cadettenschool wilden

Zwolle – Een bijzondere vondst in de archieven van Collectie Overijssel: een doos vol oude foto’s van Instituut Loman, een voormalige kostschool in Zwolle. De foto’s zijn gemaakt tussen 1888 en 1909 door verschillende bekende Zwolse fotografen en geven een uniek beeld van het leven op de school.

Gerenomeerde opleiding voor cadettenscholen Alkmaar en Willemstad

Instituut Loman was een gerenommeerde opleiding voor jonge mannen die zich wilden voorbereiden op een carrière bij de posterijen of het leger. Zo legden ze examens af die nodig waren om toegelaten te worden bij de posterijen en op de cadettenscholen (militaire middelbare scholen) van Alkmaar en Willemstad. De school was eerst gevestigd aan de Diezerkade, maar verhuisde in 1891 naar een nieuw pand aan de Emmawijk, ontworpen door de architecten W. Koch en F.C. Koch in neorenaissance stijl. Dit was nodig door de enorme toeloop van scholieren. Het pand staat er nog steeds en heeft weinig veranderingen ondergaan in de loop der jaren.

De foto’s uit het archief laten zien hoe de kostschooljongens eruit zagen en hoe ze gekleed gingen. Er zijn portretten, groepsfoto’s en foto’s van het pand. De foto’s zijn gemaakt door onder andere Jacques Daniël Rijk, Franz Wilhelm Heinrich Deutmann, Johannes Jacobus Dirk de Graaf, Petrus Johannes Bieseman en Jan Anthonie Eelsing en Mozes Cohen.

Meer weten over het Instituut Loman en het gevonden beeldmateriaal?

Naar de collectie
Uitsnede portretfoto van een klas met kostschooljongemannen (Mozes Cohen, 1895).
Als hoofd van het “Instituut voor opvoeding en onderwijs” is Loman voornemens om een dag- en kostschool te openen, waar een toelatingsopleiding gevolgd kan worden voor de Cadettenschool van de Koninklijke Militaire Academie, het Instituut voor de Marine, de Kweekschool voor Machinisten, de Posterijen, de Directe Belastingen, de HBS en de Handel. Het kost- cq. leergeld bedraagt 800 gulden per jaar; dagscholieren betalen 100 gulden, terwijl het schoolgeld voor de begeleiding van 12 tot 2 uur en van 6 tot 81/2 uur 250 gulden per jaar kost.

Bron
Collectie Overijssel

Gerelateerde artikelen

Back to top button