EconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

Kosten voor een bouwvergunning ook in Zwolle gestegen

Zwolle / Amersfoort – Kopers van nieuwbouwwoningen betalen ook in Zwolle steeds meer voor een bouwvergunning. In 2020 zijn de kosten voor een bouwvergunning (de zogenoemde bouwleges) hier met 1,8% gestegen ten opzichte van 2019. Dat is nog wel lager dan het landelijke gemiddelde van 2,4%, zo blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis. In enkele gemeenten zijn de kosten zelfs meer dan verdubbeld. Vereniging Eigen Huis vindt de verschillen tussen gemeenten onaanvaardbaar groot en dringt er bij minister Ollongren wederom op aan om de kosten eindelijk eens aan banden te leggen.

Stijging in Zwolle

In Zwolle kost de bouwvergunning voor een gemiddelde nieuwbouwwoning dit jaar €6.185 euro, een stijging van 1,8%. Vorig jaar kostte exact dezelfde vergunning nog €6.076. De bouwvergunning voor een verbouwing van een al bestaand pand kost dit jaar €706 terwijl dit vorig jaar nog maar €692 euro was. Dit is een stijging van ruim 2%.

Ondanks de stijging is Zwolle bij lange na niet de duurste gemeente. Die twijfelachtige eer gaat naar Terschelling. Op dit Waddeneiland betaalt de koper maar liefst €11.946 voor de bouwvergunning, een stijging van 94% ten opzichte van 2019 (€6.150). Nummer twee is Oegstgeest met €9.180 (€7.582 in 2019), gevolgd door Veendam met €9.005 (€7.250 in 2019).

Gemeenten moeten open kaart spelen

Ook dit jaar schieten de bouwleges bij een aantal gemeenten onvoorspelbaar omhoog of omlaag. Cindy van de Velde, algemeen directeur Vereniging Eigen Huis: ‘Dezelfde nieuwbouwwoning is alleen al daardoor in de ene gemeente vele duizenden euro’s duurder dan in een andere. Dat moeten we echt niet willen. Al vele jaren is de reactie van opeenvolgende ministers dat deze enorme prijsverschillen ongewenst zijn en daarom moet nu eindelijk eens iets gebeuren.’

‘Pas als alle gemeenten open kaart moeten spelen over hun kostenberekening, kan worden gecontroleerd of die ook gerechtvaardigd is. De gemeenteraad kan dan beter controleren waar excessief hoge leges op zijn gebaseerd en zo nodig ingrijpen. Bij gemeenten die onwillig zijn om die openheid te geven, zou minister Ollongren moeten ingrijpen.’

Gerelateerde artikelen

Back to top button