Zwolle – Het college van burgemeester en wethouders van Zwolle kijkt na een voorproef-evaluatie positief naar het voortzetten van het programma Kind op Gezond Gewicht. Dat blijkt uit de beantwoording van vragen van de VVD en PvdA door wethouder Michiel van Willigen.
Het doel van Kind naar Gezonder Gewicht is het bevorderen van de gezondheid en kwaliteit van leven van kinderen met overgewicht of obesitas. De aanpak kenmerkt zich door een brede blik en de samenwerking tussen het medisch en sociaal domein. Ondanks dat de naam anders doet vermoeden is het gewicht(sverlies) bij het kind niet dƩ indicator van de aanpak. KnGG heeft als doel om kinderen Ʃn gezinnen stappen te laten zetten op het gebied van een gezonde(re) leefstijl. Er is hierbij aandacht voor belemmeringen in alle leefgebieden. Denk bijvoorbeeld aan verbetering van de mentale gezondheid en eventueel opvoedondersteuning en schulphulpverlening.
Voorproef
Het RIVM heeft voor deze evaluatie de ervaringen van vier gezinnen in Zwolle als voorproef gedeeld. De ervaringen van deze gezinnen zijn niet representatief, maar geven wel een indruk van de ervaring van de gezinnen met de lokale aanpak. Ondanks dat deze resultaten niet representatief zijn voor alle deelnemende gezinnen, vinden het college het goed om terug te zien dat KnGG oogt te doen waarvoor het is bedoeld. Namelijk, vanuit een vertrouwensband samen met het gezin (kleine) stappen zetten en zo ruimte maken voor leefstijl.
Er hebben in 2 jaar tijd 33 gezinnen deelgenomen aan het project. Er zijn in totaal 38 kinderen
bereikt. Dit komt overeen met de aantallen in andere gemeenten die KnGG uitvoeren. De
cijfers van de beweegmakelaar zijn niet te vergelijken, omdat de beweegmakelaar een andere
werkwijze hanteert en doel heeft.
Toekomst
Op basis van landelijk onderzoek wordt verwacht dat KnGG positief bijdraagt aan gezondheidswinst, gezonder gewicht, minder schoolverzuim, toename werkplezier en het
verkleinen van gezondheidsverschillen. Daarnaast worden de volgende effecten verwacht op
lange termijn: toename menselijk kapitaal, minder kosten Wmo, minder uitkeringen, netwerkversteviging en toename collectief menselijk kapitaal. Dit draagt bij aan de beweging
van minder druk op de zorg en meer investeren in preventie.
De Social Return on Investment (SROI)-ratio van Kind naar Gezonder Gewicht is ā¬ 3,20. Dit
betekent dat elke geĆÆnvesteerde euro ā¬ 3,20 aan maatschappelijke waarde oplevert.