112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpagina

Kilometerslang oliespoor op IJssel sterk verdund langs Zwolle

Zwolle / Deventer – Op de IJssel bij Deventer dreef vandaag een groot oliespoor. Het spoor werd zondagochtend ontdekt, door twee binnenschippers, tussen de plaatsen Gorssel en Deventer. Ze zagen jerrycans en vuilniszakken drijven en roken een sterke petroleumgeur.

Rijkswaterstaat heeft na de melding direct een patrouilleboot en een drone ingezet om de omvang van de vervuiling te meten. Ook zijn er watermonsters genomen om de aard van de vervuiling vast te stellen. Het oliespoor trok in de loop van de middag verder in de richting van Zwolle. “Niet ernstig”, stelt de woordvoerder van Rijkswaterstaat Oost Nederland.

“Het patrouillevaartuig is ter plaatse geweest om monsters te nemen en heeft geconstateerd dat het om een oliemengsel gaat dat verdampt aan de lucht. Doordat de IJssel behoorlijk stroomt, spreidt de vlek zich steeds meer uit en daardoor verdunt het. Tegelijkertijd verdampt het steeds meer doordat het in aanraking komt met de lucht. Tegen de tijd dat het is Zwolle is, is het zodanig verdund dat je er nog maar weinig van merkt. Bij Kampen zal het helemaal weg zijn.”

Er zijn geen dieren besmeurd geraakt volgens de zegsvrouw van Rijkswaterstaat. Wel zijn direct de drinkwaterbedrijven in de regio gewaarschuwd om de waterinlaatpunten bij de IJssel te sluiten om te voorkomen dat het drinkwater wordt verontreinigd.

Wat de oorzaak was van het oliespoor en waar het vandaan kwam blijft vooralsnog onbekend. Het lukte Rijkswaterstaat niet om de bron te traceren. “Wel is vastgesteld dat er niet meer vervuiling is bijgekomen. De komende dagen wordt nader onderzoek gedaan”, aldus Rijkswaterstaat. Indien de bron wordt gevonden zal Rijkswaterstaat aangifte doen.

t>

Gerelateerde artikelen

Back to top button